Julske DOBRE NAVIKE - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Julske Dobre navike - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U subotu 14. jula, Remont - nezavisna umetnička asocijacija nastavlja sa realizacijom projekta Dobre navike - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda.

Šetnja po galerijskim prostorima Beograda će trajati od 11 do 14 časova.

 


 

Šetnja u subotu, 14. jula obuhvata izložbe mlađih autora. Prvi segment počinje u Remontu izložbom radova finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” i predstavljanjem ovog značajnog priznanja za mlade savremene vizuelne umetnike koje se dodeljuje već sedamnaesti put. U nastavku će se posetiti samostalna izložba ovogodišnje dobitnice Nadežde Kirćanski u Galeriji DOBa.

Za drugi segment šetnje predviđene su dve izložbe koje su u toku u Goethe institutu -  zanimljiva izložba transmedijskih istraživanja studenata Odseka za nove medije FLU u Beogradu i samostalna izložba austrijske umetnice Julije Gajzbaher koja kroz fotografije kadrira problematične pejzaže našeg grada.

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.

Želja organizatora je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približe savremenu umetničku praksu.

Ove godine Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu.

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).

Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Program je besplatan i peporuka je da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 13. jula u 17h na e -mail: remont@remont.net
Tel.: +381 11 32 23 406

Program:

11 h
Remont – nezavisna umetnička Asocijacija
MaršalaBirjuzova 7
www.remont.net
Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“
Dejan Clement, Dejan Marković, Dušan Rajić, Ivana Ranisavljević, Nadežda Kirćanski
2.7 – 20.7.2018.

Sedamnaesti put za redom dodeljena je Nagrada "D. B. Mangelos". Značajno priznanje za mlade autore u oblasti savremene vizualne umetnosti žiri je ove godine dodelio Nadeždi Kirćanski, a u finalu su se našli i Dejan Clement, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević. Kao i svaki put izložba finalista predstavlja raznolike poetike, aktuelne i intrigantne teme, različite pristupe, istraživanja i prezentacije kao i različite umetničke medije. 

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.
www.mangelosnagrada.org.rs

Kroz izložbu vodi: Miroslav Karić

12 h
Galerija Doma Omladine Beograda
Makedonska 22
http://www.domomladine.org/
„nista spec 1.0“
Nadežda Kirćanski
26.06 - 14.07.2018.

,,nista spec” je odgovor koji sledi u većini slučajeva kada nekoga pitamo ,,šta ima?”. Međutim, jasno je da on ne označava suficit slobodnog vremena ili nedostatak motivacije za radom, već se njime izražava nedostatak motivacije da se o pravom odgovoru na postavljeno pitanje zapravo razgovara. Baveći se opšte poznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, Nadežda je osmislila rad kojim problematizuje ovakve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su posledično, temeljno uticali na njihov jezik ali i celokupan modus operandi. 

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) vizuelna umetnica. Završila master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu.

Kroz izložbu vodi: Nadežda Kirćanski


13 h
Goethe-Institut Belgrad
Knez Mihailova 50
www.goethe.de/belgrad

Galerija u izlogu - „Menjačnica“
One Day You Will Miss Me
Julija Gajzbaher
05.07 - 31.08.2018

Austrijska umetnica Julija Gajzbaher započela je 2017. godine rad na dokumentaciji i istraživanju projekta „Beograd na vodi“. Serija urbanih portreta od 25 crno-belih fotografija istražuje društveno-političke lomove u strukturi grada, a kule koristi kao referentnu tačku, kako u prostornom, tako i u sadržinskom smislu. Prateći video prikazuje bilbord grupe Eagle Hills, oštećen usled vremenskih nepogoda, koji je isprva prikazivao ideju lepog života, a sada se njiše na vetru, pocepan.

Julija Gajzbaher, rođ. 1983. u Grambahu kod Graca, živi i radi u Beču. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu Karl-Francens u Gracu, vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Drezdenu, kao i na Fakultetu Sint Lukas u Briselu.

Kroz izložbu vode: Selman Trtovac i Julija Gajzbaher

Napuštanje bezbednog režima
Izložba transmedijskih istraživanja studenata Odseka za nove medije FLU u Beogradu
28.6 – 14.7.2018.

Izložbu čini izbor studentskih radova nastalih tokom školske 2017-2018. godine u okviru predmeta „Transmedijska istraživanja“ i „Diskurzivne prakse umetnosti i medija“ na odseku za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ukupno 20 predstavljenih radova na vrlo jednostavan, duhovit, komunikativan, ali pritom i praktičan način otvaraju mnoga pitanja o društvenom statusu rada u polju umetnosti i ulogama koje danas umetnici preuzimaju.

Producent i domaćin izložbe: Goethe-Institut Belgrad
Koordinacija projekta: Stevan Vuković i Zoran Todorović
Izložba se organizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Radove izlažu: Anastasija Pavić, Anđelija Ranđelov, Aleksandrina Bošnjak, Irena Đukanović, Isidora Pejović, Jovana Radić, Kristina Janjić, Kristina Nikolić, Milica Bilanović, Pavle Banović, Petar Kovačević, Tamara Spalajković, Tijana Petrović i Vanja Žunić.
Mentorski rad sa studentima: Bojana Matejić, Stevan Vuković, Vladimir Nikolić i Zoran Todorović
Koncept i prostorna organizacija izložbe: Stevan Vuković

Kroz izložbu vodi: Stevan Vuković

Podrška Goethe-Institut Serbien i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda

 

Naslovna fotografija: Boris Burić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text