Ka drugačijem gradu | Tanja Vukša i Miloš Baković-Jadžić

Ka drugačijem gradu | Tanja Vukša i Miloš Baković-Jadžić

U okviru serijala „Ka drugačijem gradu", u četvrtak, 6. decembra u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 (prostor na spratu), biće održan razgovor „Voda - javno dobro, a ne roba” sa Tanjom Vukšom i Milošem Bakovićem-Jadžićem.

 

 

 


Voda je resurs od apsolutne važnosti za elementarnu društvenu reprodukciju. U kontekstu opšte komodifikacije svih resursa oko nas, ukoliko voda postane roba i ukine joj se status ljudskog prava, onda ne možemo očekivati socijalni i javno-zdravstveni značaj ovog dobra koje bi moralo biti kvalitetno i dostupno celokupnom stanovništvu.

U javnosti se već pominju reforme koje bi vodile komercijalizaciji usluga vodosnadbevanja, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda. Mogući napadi kapitala na sektor voda pravdaće se mantrom smanjenja troškova, većom efikasnošću i unapređenjem kvaliteta usluga. Stoga je nužno već sada upozoravati na posledice liberalizacije i potencijalne privatizacije vodnih usluga i dobara.

Da li je moguće preduprediti dalje napade na vodu kao javno dobro? Kako povezati već postojeće otpore i podržati nove? Šta može biti zajedničko lokalnim pokretima protiv izgradnje MHE koje uništavaju reke, incijativama za obezbeđivanje pijaće vode koje se protive izgradnji privatnih pogona, borbama za zaštitu nasipa koje ugrožava nelegalna gradnja ili sindikalnim borbama u javnim preduzećima koja će biti ugrožena prodorom kapitala? Kako se i sa kime povezivati regionalno i globalno?

Tanja Vukša je sociološkinja, članica Centra za politike emancipacije, Društvenog centra Oktobar i Levog samita Srbije.

Miloš Baković Jadžić je član Levog samita Srbije i mreže Pravo na vodu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text