Ka drugačijem gradu | Zoran Bukvić i Jens Blume

Ka drugačijem gradu | Zoran Bukvić i Jens Blume

U okviru serijala „Ka drugačijem gradu", u utorak, 6. novembra u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21, biće održan razgovor „Bicikl između urbanog planiranja i politike” sa Zoranom Bukvićem i Jensom Blumeom.

 

 

Nakon više decenija provedenih na margini saobraćajnog i urbanističkog planiranja, širom EU bicikl doživljava "povratak na scenu" i neizostavan je deo planova održive urbane mobilnosti velikih gradova. Međutim, u Beogradu se i pored pompeznih najava u medijima o 120 kilometara biciklističkih staza malo toga zaista i uradi na beogradskim ulicama. Da budemo precizniji, ulicama Beograda i dalje vlada njegovo veličanstvo automobil. Razlozi za takvo stanje leže u raskoraku između politike i savremenih principa urbanog planiranja.

Na primeru dva grada, Beograda i Berlina, aktivisti i javni zagovarači Zoran Bukvić i Jens Blum će pokušati da naprave paralelu između dve situacije, biciklističkog Berlina i automobilskog Beograda. Da li je naplata parkinga "harač" ili način regulisanja saobraćaja, da li se u isto vreme može udovoljiti i vozačima i pešacima i biciklistima i kako pogrešni potezi gradskih vlasti vode ka daljoj dominaciji automobila slušaćete u okviru razgovora “Bicikl između urbanog planiranja i politike”.

Jens Blume je inženjer ekologije i tehnologije. Trenutno završava master studije na temu mikrobiolgije životne sredine. Takođe, volontira u “Changing Cities e.V.” i mreži "Fahrradfreundliches Tempelhof-Schoneberg". Zadužen je za odnose sa javnošću komunikaciju i koordinaciju protestnih akcija. Sarađivao je sa Greenpeace-om i anti-nuklearnim pokretom. Živi u Berlinu, otac je dvoje dece i obožava da vozi duge distance. Njegov blog o putovanjima može da se prati na: www.indiatrek.blogsport.de

Zoran Bukvić je predstavnik udruženja "Ulice za bicikliste", a po struci mašinski inženjer. Prethodnih 6 godina aktivno se bavio javnim zagovaranjem za poboljšanje uslova za korišćenje bicikla kao sredstva transporta. Učestvovao u inicijativi za izmenu zakonske regulative radi olakšavanja vožnje bicikla u gradskim uslovima. Zajedno sa kolegama iz udruženja Ulice za bicikliste već godinama organizuje mesečne biciklističke vožnje pod nazivom Kritična masa, a učestvuje i u radu neformalne grupe koja se bori za očuvanje Savskog nasipa na Novom Beogradu kao rekreativne i zaštićene zone. Preko javnih uvida u planove učestvovao je u izmenama više planova detaljne regulacije vezano za biciklistički saobraćaj. Učestvao je u definisanju sabraćajnog aspekta programa inicijative Ne davimo Beograd za beogradske izbore 2018. godine.

Razgovor će biti vođen na srpskom i engleskom jeziku.

Program "Ka drugačijem gradu" omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text