KC Grad | Velikani grafičkog dizajna - Nezavisna izdanja - Saveta i Slobodan Mašić

velikani grafickog dizajna, slobodan i saveta masic

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad od 27. marta do 9. aprila biće predstavljen izdavački opus, po kome su Saveta i Slobodan Mašić u široj javnosti bili i najpoznatiji. Pored kultnih Nezavisnih izdanja, biće izloženi digitalni albumi, književni časopisi…

Otvaranje izložbe ponedeljak 27. mart, 20č

 

 

 

Grafički dizajn je jedna od najefemernijih, ali i najvažnijih i najuticajnijih grana dizajna. Ubrzan tehnološki razvoj, česte promene trendova, medijske pojavnosti, a pre svega ogromna produkcija čine ga veoma teškim za istorizaciju. Pogotovo u sredinama koje, poput naše, nisu sklone sistematskom i blagovremenom prikupljanju artefakata, njihovoj analizi i prezentaciji.

Umetnička direktorka Kulturnog centra Grad, Ljudmila Stratimirović pozvala je jednog od najaktivnijih grafičkih dizajnera, srednje generacije, Boruta Vilda da u svojstvu kustosa sarađuje na projektu VELIKANI. Pokrenut je projekat čiji je osnovni cilj arhiviranje materijala koji se odnosi na stvaralaštvo velikih umetnika – grafičkih dizajnera koji su svojim radom kreirali vizuelni identitet mnogih značajnih izdanja i manifestacija u prošlosti i na taj način ostavili trajni pečat ulepšavši detinjstvo i mladost mnogih generacija.

velikani-grafickog-dizajna_KC

Prvi umetnici, grafički dizajneri čiji radovi su bili predstavljeni u septembru 2015 u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad su Saveta i Slobodan Mašić, arhitekte, dizajneri i nezavisni izdavači iz Beograda. Izložba je obuhvatila jedan deo njihovog stvaralaštva koji se odnosi uglavnom na plakate festivala (Bitef, FEST), pozorišnih predstava, izložbi itd

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad od 27. marta do 9. aprila biće predstavljen izdavački opus, po kome su Saveta i Slobodan Mašić u široj javnosti bili i najpoznatiji. Osim kultnih Nezavisnih izdanja, biće izloženi digitalni albumi, književni časopisi…

velikani-grafickog-dizajna_KC

Izdavačka delatnost Mašića započela je 1966. prvim Nezavisnim izdanjem pod nazivom Pustinja. Bila je to zbirka pesama Marije Čudine, vrlo netipičnog formata, sa ručno savijanim stranicama  i sadržala je Šejkine ilustracije. Mašići su sami finansirali sva izdanja od kojih su neka bila prilično popularna. Izdavačka delatnost trajala je do 2012. godine.

U Velikoj galeriji Kc Grada moći ćemo da vidimo skoro sva izdanja koja su Mašići izdali u više edicija. U okviru izložbe održaće se razgovor o ulozi i važnosti njihove izdavačke delatnosti. Kulturni centar Grad će predstaviti i svoje prvo štampano izdanje u ediciji Velikani.

velikani-grafickog-dizajna_KC

GRAD, Evropski centar za kulturu i debatu, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.

27. mart – 9. april 2017.
Otvaranje izložbe ponedeljak 27. mart, 20h
Velika galerija Kc Grad, Braće Krsmanović 4
www.gradbeograd.eu

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text