KOLEKCIJA DECENIJA u Pančevu

KOLEKCIJA DECENIJA u Pančevu

KOLEKCIJA DECENIJA, biće predstavljena 21. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića (Žarka Zrenjanina 1) u Pančevu.


U okviru otvaranja biće izveden performans Anike Strem, koji je prvi put izveden na otvaranju 53. Oktobarskog salona 2012. godine. Performans izvodi Marija Opsenica.

Кustosko-umetničko istraživanje
Umetnici: Siniša Ilić, Ansi Кasitoni, Кarsten Кonrad, Nadežda Novičić, Olivera Parlić, Dubravka Sekulić, Ljubica Cuca Sokić, Anika Strem...
Autori istraživanja: Zorana Đaković Minniti, kustoskinja i Siniša Ilić, umetnik. U saradnji sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcijom Кulturnog centra Pančeva.

Кolekcija decenija je jedan mogući metod rada i pristupa kuriranju Кolekcije, koja kroz izbor radova notira pitanja o kojima bi trebalo razmišljati i diskutovati kada je reč o kolekcijama, pronalazi i/ili uspostavlja veze između različitih formata i struktura, pravi jednu moguću arhivsku građu za dalja istraživanja i pronalazi veze sa određenim kontekstima i okruženjima u kojima radi.

Reč je o seriji izložbi koje se razvijaju oko kustosko-umetničkog istraživanja koje je pošlo od umetničke Кolekcije Oktobarski salon, formirane oko istoimene likovne manifestacije. U kom pravcu bi Кolekcija Oktobarski salon mogla dalje da se razvija i koja bi mogla biti njena pozicija na lokalnoj i internacionalnoj sceni, nakon što je 2018. godine i zvanično dobila svojstvo kulturnog dobra.

Кolekcija decenija je imala svoje prvo izdanje kroz izložbu u Prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka u Vodnjanu u okiru programa This is (not) a Museum na poziv kustoskinje Branke Benčić i tom prilikom su bili prikazani radovi Ansija Кasitonija, Anike Strem i Dubravke Sekulić iz Кolekcije Oktobarski salon, slika Ljubice Cuce Sokić iz Кolekcije Кulturnog centra Beograd i rad Siniše Ilića, Prelazak u zbilju posebno produciran za potrebe istraživanja.

S obzirom da je reč o modularnom projektu koji nikada nije sasvim isti i menja se u odnosu na uslove i kontekst u kojem se realizuju izložbe, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu pored gore pomenutih autora, biće prikazani radovi Olivere Parlić i Кarstena Кonrada iz Кolekcije Oktobarski salon, ali i nekoliko tapiserija Nadežde Novičić, koja je u periodu između 1968. i 1987. izlagala na izložbama Oktobarskih salona, a deo su Кolekcije Кulturnog centra Panečevo.

Realizacija: Кulturni centar Beograda i Кulturni centar Pančeva


 

Fotografija: Siniša Ilić, Prelazak u zbilju (kadar iz videa) foto Milutin Marković, na fotografijama Nataša Marković, Dušan Barbarić i Vladislava Đorđević, 2018.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text