Kulturni Centar GRAD počinje novi program pod nazivom "Umetnost za sve!"

Kulturni Centar GRAD počinje novi program pod nazivom "Umetnost za sve!"

Kulturni Centar GRAD u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, Dizajnerskom školom i Austrijskim kulturnim forumom organizuje prvi javni čas crtanja kao deo novog programa „Umetnost za sve“.

 

 

 

Kulturni centar GRAD će 15.novembra biti u znaku jednog od najprovokativnijih umetnika s početka 20. veka, Egona Schiele-a.

U okviru ovog programa zainteresovani učesnici imaće priliku da se u galeriji Kulturnog Centra GRAD posvete crtanju po modelu sarađujući sa umetnicima, profesorima ali i zanimljivim modelima. Rezultati javnog časa u vidu pop up izložbe biće predstavljeni publici istog dana.

Prvi javni čas crtanja biće ordžan 15. novembra u terminu od 10 do 16 časova u Velikoj galeriji KC Grad, i biće posvećen radu čuvenog austrijskog slikara Egona Šilea (Egon Schiele), verovatno najbitnijeg predstavnika figurativnog slikarstva sa početka dvadesetog veka.

Šileov prepoznatljiv i jedinstveni stil ogleda se u ekspresivnim crtežima intenzivnih izraza sirove seksualnosti koji su prevazilazili granice normativnog.

U ulozi modela će se naći Maja Atanasijević – Zipa Yoma.

Zainteresovani se mogu javiti na mail@gradbeograd.eu. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija će iznositi simboličnih 200 dinara.

Pop up izložba će istog dana od 19 časova predstaviti rezultate javnog časa, a prisutnoj publici i medijima obratiće se direktor Austrijskog Kulturnog Foruma, gospodin Johannes Irschik.

Projekcija austrijskog igranog filma “Smrt i devojka” o životu Egona Šilea počinje u 20 časova. 

Egon Schiele bio je jedan od najprovokativnijih umetnika bečke scene sa početka dvadesetog veka. Velika inspiracija u njegovom životu bile su žene, posebno dve koje su ostavile veliki trag kako u Šileovom životu tako i u njegovoj umetnosti. Prva je Gerti, Šileova sestra i njegova prva velika muza a druga je sedamnaestogodišnja Wally, njegova jedina istinska ljubav. Wally je predstavljena i na čuvenoj slici "Smrt i Devojka". Schiele-ova radikalna umetnost skandalizovala je tadašnje bečko društvo. I pored skandala koji su ga pratili, čuveni Klimt kao i tadašnji umetnički dileri prepoznali su jedinstveni talenat Egona Šilea. Šile je spreman da se suoči sa sopstvenim bolom i žrtvuje svoju ljubav zbog umetnosti.

Projekcija filma je organizovana u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Režija: Dieter Berner
Scenario: Hilde Berger, Dieter Berner
Kamera: Carsten Thiele
Uloge: Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner, Marie Jung
Producent: Franz Novotny, Alexander Glehr, Bady Minck, Alexander Dumreicher- Ivanceanu
Produkcija: Novotny & Novotny Filmproduktion
Trajanje: 109 minuta
Jezik: nemački
Godina: 2016

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text