Lamped by Irena Kilibarda

Lamped Irena Kilibarda Tent London

Lamped je novo tehnološko i inovativno rešenje OLED osvetljenja koju je dizajnirala Irena Kilibarda.

Lamped je realizovana u saradnji sa kompanijama Frauhofer IPMS (The Frauhofer Institute for Photonic Microsystems) iz Drezdena i Wikodema, Radebeul, Nemačka. Kompanija Frauhofer IPMS je bila zadužena za OLED sijalice i kablažu, a Wikodema za mehanički deo lampe. Dizajn lampe i tehničke specifikacije su izum beogradske dizajnerke i arhitekte Irene Kilibarde. Lampa je svega 5cm sirine i 0.5cm debljine!


Prototip je finalizovan i čeka ga prvo prikazivanje u javnosti od 23. do 26.septembra 2010.godine u sklopu manifestacije Tent London, Truman Brewery, u okviru izložbe Content Contemporary. (stand F23), a sve to za vreme trajanja Londonske nedelje dizajna. Drugo prikazivanje koncepta u javnosti biće na Red dot award -design concept 2010.

Lamp [lâmp]: a celestial body that gives off or reflects light something that illumines the mind or soul.

Lamped je funkcionalno osvetljenje koje ne opterećuje oko. Daje lako skoro neprimetnu i prijatnu boju svetlosti danju, kao i noću. Ovakav koncept je nešto što nam nedostaje u ostalim lampama kad radimo, čitamo ili imamo potrebu za igrom sa svetlošću, tj za osvetljavanjem više pozicija u isto vreme. Lamped je tip lampe budućnosti, koja podržava principe samoodržive/ekološke arhitekture i dizajna. Više lampi u jednoj, u zavisnosti od potrebe korišćenja – podna, zidna i viseća.
Podešavanje osvetljaja: Svaka ploča je pomerljiva levo/desno oko svoje vertikalne ose 90° ; na dva mesta lampa se pomera u levo/desno pod 90°. Lampa ima mogućnost u isto vreme osvetljavanja odozgo i sa strane, sto ublažava stvaranje senki.

Opcije lampe: podna sa postoljem- prototip! Zatim viseća (iznad stola) i zidna.
Forma je laka, pomerljiva, prolagodljiva, linearna i minimalna – maksimalno korisna.
Karakteristike sijalice: OLED ECO, ili nova generacija LED sijalica - organske LED sijalice (organic light emitting diodes), teži “samoodrživom” stilu života pružajući delotvoran izvor svetlosti visokog kvaliteta sa velikim kapacitetom i dugim vekom trajanja. Ekonomičan i ekološki izvor svetlosti koji sam po sebi ublažuje senke.Proizvođači sijalica: Osram, Philips, EG...(biće u prodaji tj. na tržištu od kraja 2010 ili 2011,2012 u zavisnosti od proizvođača). Vek trajanja sijalice: 10.000 sati. Boja svetlosti: 3000KDesigned.rs čestita Ireni Kilibardi!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

krdr's picture
krdr
10:10 24/06/10

Pantljičara?

Tehnički, ovo je savršena lamap, vizuelno, suviše je sterilna i podseća na pantljičaru. Nekako je predizajnirana. Naći će svoje mesto u hajtek stanovima, ali ne budi nikakvu emociju, osim gikovskog oduševljenja tehnologijom

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services