Lice –nekada moje / Face – Once Mine , Natalija Simeonović

Lice –nekada moje / Face – Once Mine , Natalija Simeonović

Lice –nekada moje / Face – Once Mine , Natalija Simeonović

 

Бартцелона koncept galerija, Belgrade Design District, Čumićevo sokače

 

Izložba traje od 17 – 29. septembra 2018.

Radno vreme galerije radnim danima od 14- 19h, subotom 12-16h

 

Iz teksta povodom izložbe, ist.umetnosti Dušice Popović

Na izložbi Lice-nekada moje umetnica Natalija Simeonović je predstavila deset autoportreta dimenzija 30 x 30 cm,  dobijenih kombinacijom analognih kolaža i digitalno obrađenih fotografija. Reč je o “izvodima” iz vizuelnog dnevnika umetnice u kojima ona, putem psihološki  i vizuelno različito intoniranih parafraza vlastitog sopstva, preispituje egzistencijalnu poziciju savremene individue.

Od renesanse do danas portreti i autoportreti čine bitan segmenat istorije umetnosti. Međutim, sve do XIX veka, oni manje prezentuju individuu  a više reprezentuju njen društveni status, pripadnost profesiji, porodično poreklo i slično. (…)XIX vek pak uvodi autonomiju i psihološku samodostatnost ličnosti. Preživele staleške konvencije se napuštaju u korist autentičnosti.  Pod uticajem umetničkih, kulturnih i filosofskih pokreta kakvi su bili romantizam i nemački idealizam, pojedinac (a veoma retko pojedinka) se postepeno emancipuje od svojih neposrednih društvenih okolnosti i nasleđenih pripadnosti. Umesto toga pojedinac se esencijalizuje, postajući moderni subjekat i vrednost po sebi i za sebe.(…)

Savremenom čoveku nekadašnja pripadnost  rođenjem predodređenim društvenim kolektivima ne nudi dovoljno, dok predani rad na sopstvenom oblikovanju od njega/nje zahteva previše. Zbog toga je možda brižna samoevidencija, skrupulozno beleženje i najbanalnijih životnih situacija i prizora,  pokušaj da se zabašuri i (od sebe) sakrije  neznatan simbolički kapital, kojim osoba raspolaže u tom međuprostoru.(…)

Reagujući na aktuelnu krizu individualnosti, Natalija Simeonović istražuje neke oblike disocijacije savremenog sopstva. Na svojim autoportretima ona spaja u jedno društvene i privatne aspekte ovog fenomena, postavljajući sebe kao neku vrstu lakmus papira. Na taj način, autorka zauzima ambivalentan stav, skrivajući i otkrivajući sebe u drugom i drugost u sebi.


Natalija Simeonović je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Zvanje doktor umetnosti stekla 2015. god. na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Priredila je 12 samostalnih izložbi, izlagala je na mnogobrojnim  nacionalnim i internacionalnim grupnim izložbama (Italija, Francuska , Španija, Velika Britanija, Mađarska, Nemačka..) Dobitnica je nekoliko pohvala i priznanja, a njene slike i višemedijski radovi se nalaze u kolekcijama galerija i mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.  Radi u zvanju profesora na Visokoj školi strukovnih studija - Beogradska Politehnika. www.natalijasimeonovic.com

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services