Mali formati Petra Omčikusa | Palmas Boutique

Mali formati Petra Omčikusa | Palmas Boutique

Izložba "Mali formati Petra Omčikusa", biće otvorena u četvrtak, 24. maja u 19 časova u prostoru Palmas Boutique (Mihizova 11).

 

Na izložbi će biti predstavljeni novi radovi malog formata ovog velikog srpskog umetnika.

 

 

Prostor Palmas Boutique-a je nekadašnji deo galerijskog prostora “Fondacije Kosare Bokšan i Petra Omčikusa” u Mihizovoj br. 11. Stoga je predstavljanje ovog velikog umetnika u prostoru Palmas Boutique-a logičan izbor. Sa obzirom da je Palmas Boutique vođen od strane mladih i namenjen mladim ljudima, (što dosadašnji izložbeni program i pokazuje) predstavljanje radova Petra Omčikusa u netradicionalnom prostoru i organizovano u vidu Pop-Up prodajne izložbe omogućava svim generacijama da se približe i upoznaju sa radom i stvaralačkim procesom jednog od najznačajnijih umetnika srpske umetnosti u drugoj polovini XX veka.

Tematika izloženih radova je nepresušni izvor svakodnevnih misli, sećanja i razmišljanja i predstavljaju jedan lični momenat u stvaralaštvu Petra Omčikusa kroz slobodno izražavanje u već dobro poznatom individualnom stilu. Motivi koji preovladavaju u izloženim radovima malog formata su: flora, morski pejzaži, motivi kupača, kao i gradska vreva i užurbanost ljudi koji su prikazani u kolorističkoj figuraciji i geometrizovanoj apstrakciji kojoj Petar Omčikus ostaje dosledan od sedamdesetih pa nadalje. Kao i uvek, bilo da je reč o velikom ili malom formatu radovima, portretima ili skulpturama, motivi koje Petar Omčikus bira su uvek dinamični i gestualni, sa dramatičnim koloritom. Karakteristika izloženih radova u okviru izložbe “Mali formati Petra Omčikusa” uostalom kao i Omčikusova umetnička viziju je dinamika svakodnevnog života i pokret koji je prikazan u svim segmentima njegovog rada.

Nabrojiti sve izložbe na kojima je Petar Omčikus učestvovao i nagrade koje je primio u okviru kratke biografije nije mali zadatak u pozamašnom opusu ovog velikana srpske umetnosti sa polovice XX veka. Možemo samo sumirati da su počeci Omčikusovog stvaralaštva vezani za klasu Ivana Tabakovića, i “Zadarsku grupu” koju su pored Petra Omčikusa sačinjavali i veliki srpski i jugoslovenski umetnici poput: Kosare Bokšan, Miće Popovića, Vere Božičković, Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović, Milete Andrejevića, Bore Grujića i književnika Borislava Mihajlovića Mihiza (u čijoj ulici se i danas simbolički nalazi i Palmas). Zadarska grupa je bila od vitalnog značaja za srpsku posleratnu umetnost jer mlade generacije umetnika odvlači dalje od socijalnog realizma i gura ih u pravcu slobodnog izražavanja podstičući stvaranje novih pokreta i grupacija. Formiranje individualnog i prepoznatljivog Omčikusovog stila geometrizovane apstrakcije sa posebnim akcentom na kolorit se dešava nakon odlaska u Pariz, a može se videti i dalje u izloženim radovima malog formata. Tekst: Nikoleta Marković.

Izložba će biti otvorena do 27. maja 2018. godine. Nakon zatvaranja izložbe, preostali radovi će biti dostupni u okviru izložbenog prostora Palmas Boutique.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text