Međunarodni forum | Stvaranje konkretne utopije: arhitektura Jugoslavije 1948 – 1980

Međunarodni forum | Stvaranje konkretne utopije: arhitektura Jugoslavije 1948 –

Međunarodni forum "Stvaranje konkretne utopije: arhitektura Jugoslavije 1948 – 1980" održava se od 12. do 15. novembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju - CZKd (Paviljon Veljković, Birčaninova 21).

 

 

Uz forum će biti upriličen i prateći program u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Architectuul online platforme iz Berlina.

Prekretnicu u interesovanju za arhitektonsko i urbanističko stvaralaštvo socijalističke Jugoslavije čini aktuelna izložba u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku: „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980“. Izložba jugoslovenske arhitekture u instituciji najvišeg svetskog značaja direktan je povod, ili poziv, za bavljenje sopstvenim nasleđem. Izložba je rezultat višegodišnjeg rada tima stručnjaka iz regiona, koji će govoriti u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na četvorodnevnom međunarodnom forumu, u čemu će se pridružiti i protagonisti i stvaraoci iz tog perioda.

Modernizacijski procesi bivše Jugoslavije omogućili su intenzivnu izgradnju i urbanizaciju, stvarajući infrastrukturu koja je i danas osnov funkcionisanja gradova i regiona, kao i jedinstveno arhitektonsko, umetničko i kulturološko nasleđe. Arhitektura i urbanizam, razvijani kao pokretači modernosti društva u Jugoslaviji u drugoj polovini dvadesetog veka, dostigli su stvaralačke vrednosti koja su specifična u odnosu na svetska ostvarenja, kako u vremenu u kome su nastajali, tako i danas. Istovremeno, procesi koji su usledili raspadom Jugoslavije i razvojnim putevima samostalnih republika neodvojivi su od pomenute infrastrukture, arhitekture i urbanizma. Odnos prema tom nasleđu utkan je u tranzicijske transformacije, kako fizičke tako i društvene, i ključan je ne samo za razumevanje savremenog razvoja gradova, već i za njihovu budućnost.
Arhitektura i urbanizam druge polovine dvadesetog veka u Jugoslaviji zasnivali su se na sveukupnoj emancipaciji i umrežavanju, na stvaralačkoj slobodi i autorstvu, na eksperimentu i istraživanju. Razvijali su se kako na području Jugoslavije, tako i širom sveta. Ipak, umesto vrednovanja kulturnog i stvaralačkog nasleđa, ovo stvaralaštvo u našoj sredini biva marginalizovano. Ako postoji jedan zajednički označitelj za arhitekturu i urbanizam socijalističke Jugoslavije, onda je to heterogenost. Upravo zbog toga ćemo u četiri radna dana, kroz niz predavanja, razgovora, projekcija i radionica, i kroz otvaranje brojnih tema i pitanja, raditi na razmeni znanja u oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva, a u svrhu razumevanja umetničkih i kulturnih dostignuća, odnosa izgrađene sredine i društva, vrednovanja kulturnog nasleđa, i jačanja kritičkog mišljenja.

Detaljnije o forumu, kompletan program i biografije predavača pogledajte na ovom linku. 

Učesnici foruma: Vladimir Kulić, Maroje Mrduljaš, Jelica Jovanović, Ana Ivanovska Deskova, Vladimir Deskov i Jovan Ivanovski, Martina Malešić, Luka Skansi, Lukasz Stanek, Merjema Zatrić,  Irena Šentevska, Mila Turajlić, Milenija Marušić, Dragoljub Bakić, Miodrag Živković, Branislav Dimitrijević, Ljubica Slavković
Autorka i urednica projekta: Ljubica Slavković

Vizuelni identitet: Metaklinika
Posebna zahvalnost Jelici Jovanović
CZKD tim: Adam Ranđelović, Aleksandra Sekulić, Ana Ćosić, Borka Pavićević, Dejan Pantić, Dragan Škorić, Ivica Đorđević, Lola Joksimović, Ljubica Slavković, Luna Đorđević, Slavica Vučetić, Danica Stojanović

Prateći program:
“Čitanje konstrukcije i materijala – arhitektura posleratne Jugoslavije 1948-1980.”, CID studentski foto-konkurs, organizacija Arhitektonski fakultet Univerzitet u Beogradu
Komisija: Milorad Mladenović, Luka Skansi, Nevena Poledica

Missing Knowledge (On Forgotten Monuments), studentska radionica, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, CZKd i Architectuul
Organizacija i realizacija radionice: Boštjan Bugarić, Ljubica Slavković, Hristina Stojanović

„Arhiva modernizma“, online arhiva
Autorka i istraživačica: Jelica Jovanović
Saradnici: Jana Gligorijević i Ljubica Slavković
Projekat su podržali: kancelarija fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Međunarodni forum „Stvaranje konkretne utopije“ koncipiran je u četiri tematska dana:
Prvi dan „Stvaranje konkretne utopije: Njujork“, posvećen je stvaranju izložbe u MoMA u Njujorku, rastućem interesovanju za posleratnu arhitekturu Jugoslavije i brojnim temama koje izložba aktuelizuje. Razgovaraćemo sa autorima i saradnicima izložbe, kao i značajnog projekta koji joj je prethodio, „Nedovršene modernizacije“. Kroz izložbu će nas voditi njen ko-kustos, Vladimir Kulić.
Drugog dana („Stvaranje konkretne utopije: Jugoslavija“) sedam članova kustoskog tima će kroz polučasovna predavanja predstaviti svoje ekspertize na temu arhitekture posleratne Jugoslavije, od obnove posleratnog Skoplja do pitanja identiteta, urbanizacije zemlje i izvoza znanja. Drugi dan završava se diskusijom učesnika i publike.
Trećeg dana („Iz prvog lica“) razgovaraćemo sa arhitektima protagonistima koji su sami bili stvaraoci konkretne utopije, arhitekture posleratne Jugoslavije. Milenija Marušić i Dragoljub Bakić arhitekti su koji su u stručnim timovima sa svojim supružnicima stvarali istaknute projekte kako Jugoslavije (Blok 61 – 63, Stambeno naselje Cerak Vinogradi / Hala Pionir, stameno naselje Višnjička Banja), tako i sveta. Zatim ćemo gledati dokumentarnu seriju „Betonski spavači“ koja se na izvanredan način bavi pomenutom arhitekturom i njenim mestom u društvu.
Poslednji, četvrti dan foruma, (Znanje koje nedostaje: Spomenici NOB“) usmeren je ka stvaranju spomeničkog nasleđa i njegovoj sadašnjoj aktelizaciji. Teme spomeničkog nasleđa otvorićemo kroz diskusiju, predavanje i razgovor s vajarom Miodragom Živkovićem („Bitka na Sujtesci“, „Kadinjača“)

Preuzmite PDF fajl najave i programa, sa više detalja o predavanjima i učesnicima programa, klikom ovde.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text