Milija Belić: Pedeset godina stvaralaštva

Milija Belić: Pedeset godina stvaralaštva

Retrospektivna izložba slika, skulptura i stripova Milije Belića održava se u Gornjem Milanovcu od 8. do 22. avgusta 2019. godine.
 

Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, u saradanji sa Bibliotekom „Braća Nastasijević“, organizuje retrospektivnu izložbu Milije Belića, srpskog slikara, skulptora, teoretičara umetnosti, jednog od najpriznatijih i najprisutnijih srpskih umetnika na međunarodnoj sceni.

 

Nije slučajno što se ova izložba održava baš u Gornjem Milanovcu. Profesionalni počeci Milije Belića vezani su upravo za Gornji Milanovac i izdavačku kuću „Dečje novine“, sa kojom je počeo saradnju još kao petnaestogodišnji dečak, najpre na izradi legendarnog stripa o Mirku i Slavku, a zatim radeći ilustracije i stripove sa svojim junacima, sve do završetka studija slikarstva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Jedan deo ovog opusa biće prikazan kao poseban segment na izložbi. Neosporno je da je višegodišnja saradnja sa „Dečjim novinama“ i tadašnjim glavnim i odgovornim urednikom Srećkom Jovanovićem bila presudna u profesionalnom opredeljenju autora, pa je ova izložba na izvestan način i omaž „Dečjim novinama“ i njihovom slavnom uredniku.

Milija Belić, kao stipendista francuske vlade, završio je postdiplomske studije u Parizu i na Sorboni 1994. godine odbranio sa najvišom ocenom doktorsku tezu, stekavši titulu Doktora umetnosti i nauka o umetnosti Pariskog univerziteta. Od tada paralelno boravi u Parizu i Beogradu, ušestvujući na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i svetu. Član je ULUS-a i AICA-e, međunarodnog udruženja likovnih kritičara. Predsednik je pariskog umetničkog udruženja „Carrément Art Construit“ i član najužeg rukovodstva prestižnog pariskog salona „Réalités Nouvelles“. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Autor je većeg broja publikacija i knjiga, od kojih će poslednja, „Izazov modernosti“, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Arhipelag“ i galerije „New Moment“, biti predstavljena iste večeri, posle otvaranja izložbe. Izložba se, zbog obimnosti postavke, održava na dve lokacije u gradu: u Modernoj galeriji i u Holu velike sale Kulturnog centra.Milija Belić je rođen 1954. godine u Rudovcima, gde je završio osnovnu školu. Već kao učenik osnovne škole objavljuje literarne radove i likovne priloge u brojnim dečjim časopisima (Kekec, Nasmejane novine, Mali polet, Politika za decu, Politikin zabavnik). Učestvuje na konkursima i osvaja nagrade: Prva nagrada za strip (Kekec, 1969), Druga nagrada za naslovnu stranu (Kekec, 1969). Naslikao sliku „Kosovski boj“ 1968. godine na zidu u holu rudovačke Osnovne škole kao učenik osmog razreda, koja i danas postoji.

Gimnaziju završio u Lazarevcu 1973. godine. Kao učenik gimnazije osniva i uređuje, tokom tri školske godine, list „Gimnazijalac“, koji kasnije prerasta u „Staze“ i postaje opštinsko glasilo mladih. Saradnju sa Izdavačkom kućom „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca započinje 1969. godine, najpre kao pomoćni crtač u ediciji „Nikad robom“, a zatim i kao samostalni strip-autor u ediciji „Kuriri“. Radi ilustracije za listove „Dečje novine“ i „Tik Tak“. Tokom 1970. učestvuje u radu dve Crtačke škole koje organizuju „Dečje novine“ za svoje mlade saradnike, u Vrnjačkoj Banji i na Rudniku. Saradnja sa „Dečjim novinama“ traje do 1975. godine. 

Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine, odsek slikarski, u klasi profesora Zorana Petrovića. Član ULUS-a od 1979. godine. Izlaže redovno od 1978. godine na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Likovne priloge objavljuje u listovima i časopisima: Književna reč, Književne novine, Politika, Polja, Venac, Galaksija, Duga, ABV Hronika, Kolubara, itd. Tekstove iz teorije umetnosti objavljuje u Delu, Književnoj reči, na Radio Beogradu, itd.
Stipendista Francuske vlade 1983-84. godine, od kada paralelno boravi u Parizu i Lazarevcu.

Diplomirao estetiku i završio postdiplomske studije estetike u Parizu 1992. godine. Odbranio sa najvišom ocenom doktorsku tezu na Sorboni 1994. godine pod nazivom “Plastički ritam – prolegomena za  jednu metaumetnost” i stekao titulu Doktora umetnosti i nauka o umetnosti pariskog univerziteta. Učestvovao u radu međunarodnog kongresa estetičara u Parizu 1994. godine. Član je AICA-e, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, od 1999. Član Fondacije Taylor u Parizu od 2013. Osnivač i predsednik umetničke asocijacije „Carrément Art Construit“ u Parizu od 2014. Član Komiteta Salona Réalités Nouvelles u Parizu od 2015.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services