Monika Moteska i Robert Jankuloski | Izložba "Simulacije" u MSUV

Izložba "Simulacije" | Monika Moteska i Robert Jankuloski u MSUV

Izložba "Simulacije" Monike Moteske i Roberta Jankuloskog, biće otvorena 12. aprila u 19 časova u Galeriji S Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), Dunavska 37, u Novom Sadu.


Kustoskinja izložbe je Sanja Kojić Mladenov.

 

 

Postavka izložbe funkcioniše kroz interrelacije dva umetnička koncepta koja se, bez obzira na posebnosti i specifičnosti ličnih diskursa, povremeno dodiruju i prepliću.

Monika Moteska sa svojom instalacijom DISANJE ISPOD istražuje proces arhiviranja i odnosa ka memoriji kroz ontološku potrebu ljudi za radom i čuvanjem (prepariranjem) svojih rezultata za večnost. Njena instalacija je sastavljena iz dva dela u kojima propituje ideju „mrtve prirode“ u umetnosti, koristeći njene istorijske ikonografske simbole: cveće, ptice i ribe. Klasično tretiranje ove teme čini početak procesa razmatranja, koji autorka dalje razvija alegorijskim pomeranjem od osnovne ikonografije otvarajući mogućnost za nova značenja i čitanja.

U konceptualnom radu INSTANT PORODICE_MULTIPLIKACIJA LJUBAVI, Robert Jankuloski istražuje aktuelni društveni kontekst Skoplja, grada u kome živi i radi, a koji je kulturološki primer, a ujedno i žrtva posledica tranzicionih procesa započetih raspadom Jugoslavije i formiranja samostalnih zajednica / država, sa problematičnim pitanjem statusa i pozicije identiteta.Savremenom umetničkom fotografijom, Robert Jankuloski beleži scenografiju skopskog javnog prostora u kojem pojedini objekti i zgrade izgledaju kao makete, kompjuterski ubačene u kompoziciju, sa lažnim privremenim fasadama i skulpturama. Takođe, iskoristio je i manipulativne mogućnosti novih tehnologija u fotografiji i metod insceniranja, smeštajući ljude (lažne porodice) u nepripadajući ambijent, kako bi preispitao odnos lažnog i stvarnog, te njihovo ukrštanje i preklapanje.

Izložba „Simulacije“ se kroz dva različita pristupa bavi analizom odnosa istinitog i lažnog, verodostojnog i manipulativnog u umetnosti i društvenoj stvarnosti, povezujući ih sa pitanjima mesta čoveka i porodice u njima.

Monika Moteska, rođena je 1971. godine u Prilepu, Makedonija. Diplomirala je na Fakultetu za likovne umetnosti - slikarski odsek u Skoplju 1996. godine. Svoj umetnički koncept razvija kroz različite medije: slikarstvo, fotografiju, video i instalaciju. Bavi se i dizajniranjem izložbi i pratećeg promotivnog materijala u oblasti stare fotografije (fotografske baštine). lzlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Makedoniji i inostranstvu: Srbija, Nemačka, Austrija, Švedska, Bugarska, Grkka, Francuska, Mađarska, SAD, Japan itd. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti, Skoplje, Nacionalne galerije Makedonije i privatnim zbirkama.

Robert Jankuloski, rođen je 1969. godine u Prilepu, Makedonija. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti - odsek kamera, u Skoplju 1996. godine (BA), a na Univerzitetu audio-vizuelnih umetnosti ,,ESRA Pariz - Skoplje­ - Njujork", Skoplje, završio je master (MA) na Kameri 2011. godine. Osnivač je Makedonskog centra za fotografiju. Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu audiovizuelnih umetnosti - ,,ESRA Pariz  ­Skoplje - Njujork" u Skoplju. lmao je samostalne izložbe u Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, Panćevu, Podgorici, kao i u Njujorku, Briselu, Budimpešti, Beču, lstanbulu, Plovdivu, Strazburu i mnogim drugim mestima. Neke od izložbi na kojima je predstavio svoj rad su: ,,Instant porodice_Multiplikacija ljubavi", Centar savremene umetnosti Crne Gore, Podgorica (2017), ,,Posledica, Menjanje kulturnog pejzaža", Galerija Klovićevi dvori, Zagreb (2013), Pordenone (ltalija), Narodni muzej Slovenije, Ljubljana (2012), ,,Polje napetosti", Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad (2012), Ljubljana, Grac, (2010), ,,Fotografija u fokusu" (Fotografija iz Kolekcije Muzeja savremene umetnosti, MCA, Skoplje, 2011 ), Fotonični momenti 2006, Foton galerija, Ljubljana (2006), Kontekst Evropa (lmpuls sa Balkana), ,,12 srebrnih vojnika", Lion (2001 ), Ukrštanja - 10. Bijenale vizuelnih umetnosti, Galerija savremene umetnosti, Pančevo (2002), ,,Slaboda i nasilje", Narodni muzej, Varšava (2001 ), ,,Umetnik i izbeglice", Gradska galerija, Sofija (1999), ,,Zaustavite nasilje", Akademija likovnih umetnosti i MAK (Muzej primenjene umetnosti), Beč (1998). Dobitnik je nekoliko nagrada u zemlji i inostranstvu.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE, (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

Izložba će biti otvorena do 6. maja 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text