Monografija "Kojim putem do kuće" Uroša Đurića

Monografija "Kojim putem do kuće" Uroša Đurića

Monografija Uroša Đurića pod nazivom "Kojim putem do kuće", u izdanju Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske biće svečano predstavljena na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na štandu Republike Srpske u četvrtak, 25. oktobra od 14 sati.  

 

 

Na promociji će govoriti: dr Sarita Vujković, Nemanja Mićević, Mladen Banjac, Branka Šestić i autor.

Monografija je izdata povodom samostalne izložbe pod istim nazivom koja je u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske, otvorena od 11. oktobra do 22. novembra ove godine.

Prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci predstavlja presek tri decenije stvaralaštva ovog umetnika, koji kroz svoje umetničke projekte komentariše i kritikuje društvo u kojem živi i stvara. Postavka u MSURS obuhvata najznačajnije radove iz njegove bogate i uspešne karijere: slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa, uklučujući i novi ciklus „Umetnost za klasno društvo“. 

Najveću pažnju banjalučke publike privukao je novi rad iz serije „Bog voli snove srpskih umetnika“ koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac iz Banjaluke. Uroš Đurić je za potrebe ovog rada, proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.

O njegovom radu pisali su mnogi domaći i svetski teoretičari umetnosti a monografija "Kojim putem do kuće" sadrži tekstove kustosa izložbe Mladena Banjca, istoričara i teoretičara umetnosti Stevana Vukovića, kao i samog Uroša Đurića. 

Zbog velikog interesovanja publike u petak 19. oktobra u MSURS u Banjaluci umetnik će održati autorsko vođenje svoje izložbe.

Uroš Đurić je rođen 1964. godine u Beogradu. Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 1992. i magistrirao 1998. na slikarskom odseku FLU. Autor je Manifesta Autonomizma (sa Stevanom Markušem). Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr. Nastupao je u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala. Od 1992. do do 2010. radio je i kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92. Dobtnik je više nagrada od kojih i specijalnu nagradu Oktobarskog salona 1991. i 2005.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text