Multimedijalna izložba "Mrtvo mišljenje" Žarka Aleksića

Multimedijalna izložba "Mrtvo mišljenje" Žarka Aleksića

Multimedijalna izložba "Mrtvo mišljenje" vizuelnog umetnika Žarka Aleksića, biće otvorena u ponedeljak 15. oktobra u 20 časova u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad (Braće Krsmanović 4).

 

 

 

 

Žarko Aleksić je multimedijalni umetnik koji živi i stvara u Beču. Aleksić se publici KC Grada predstavio tokom novembra 2015. godine, kada je kolektiv Umetnik*, čiji je Aleksić osnivač, priredio izložbu ART FAIR.

Aleksić izlaže samostalno od 2013. godine, simultano prikazujući svoje stvaralaštvo u Srbiji i Austriji, gde je studirao na Akademiji lepih umetnosti u Beču, u klasi profesora Martina Guttmanna.

"Mrtvo mišljenje" je kompilacija recentnih projekata, uglavnom prikazivanih u Beču, koji su objedinjeni u multimedijalnu postavku. Aleksićevo umetničko istraživanje je multidisciplinarno, usmereno na art and science diskurs, pa odatle proističe njegovo interesovanje za medicinu i psihologiju, njegovi medicinski portreti – brain pictures, interaktivne instalacije i video radovi bazirani na medicinskim i psihološkim studijama i eksperimentima, ali i na filozofskim pitanjima, poput egzistencijalističkog "Ko sam ja?".

Postavku će zaokružiti i najnoviji projekat koji će premijerno biti prikazan u Gradskoj galeriji KC Grada, o kome autor ne želi da otkriva ništa unapred.

Žarko Aleksić je vizuelni umetnik, rođen 1985. godine u Knjaževcu. Školovao se u Beogradu, na Filozofskom fakultetu, katedra za filozofiju, kao i u Beču, na Akademiji lepih umetnosti, gde trenutno radi kao saradnik u nastavi na predmetu Umetnost i kognitivne nauke. Aleksić je na umetničkoj sceni od 2010. godine i izlaže grupno i samostalno. Do sada je izlagao, pored Austrije i Srbije i u Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, dok se samostalno predstavio trinest puta uglavnom u Beču, Beogradu i Pančevu. Pored samostalnog stvaralaštva, Aleksić stvara i u okviru grupe UMETNIK* čiji je osnivač, a koju je beogradska publika imala prilike da vidi na izložbi ART FAIR u Kulturnom centru Grad 2015. godine, ali i u Berlinu, Splitu i Požegi. Polje interesovanja Žarka Aleksića je interdisciplinarno povezivanje umetnosti i nauke, medicine i psihologije, tzv. neuroestetika, a okrenut je savremenom multimedijalnom pristupu uz interaktivne instalacije, performanse, video umetnost i dokumentarnu fotografiju.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text