Mural "Vizija" na fasadi Geodetske škole u Milana Rakića

Mural "Vizija" na fasadi Geodetske škole u Milana Rakića

Mural "Vizija" umetničke kolaborativne grupe Dim Tim, biće predstavljen 7. decembra u 13 časova ispred Geodetske tehničke škole u ulici Milana Rakića 42.

 

Mural Vizija - oslobađanje geometrijskih formi ima dva dela ukupne površine 155 m2, dimenzija (širina x visina) [m]: 5,60 x 12,60 i 6,70 x 12,60.

 

Autori projekta su Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić koji su kao Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim do sada izveli devet murala - zidnih slika velikog formata u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Austriji i Vijetnamu. Laureati su nagrade Paola de Maninkor 2016 za najbolji mural Grad površine 180 m2.

Prethodni rad grupe Dim Tim, realizovan je u nekoliko posebnih ciklusa koje odlikuje ozbiljno promišljanje fundamentalnih pozicija umetnosti u savremenom društvu. Tu je pre svega generalno pitanje statusa slike unutar, danas dominantne, multimemedijalne  (višemedijske) reprezentacije diskursa, a zatim i razmatranje specifičnih načina na koji slika i dalje održava svoju prisutnost u savremenoj umetnosti. Takođe, to je pitanje dijaloga unutar sistema umetnosti, pitanje citata, reciklaže i rienektinga, a u najnovijem radu Dim Tim otvara i nova pitanja - kako slika/objekat/plošni diskurs funkcioniše unutar  ambijentalnih prezentacija, odnosno kakve su interaktivne posledice takvih odnosa.

Dim Tim svojim enigmatski redukovanim slikama doprinosi studiji suptilnog kontrasta između sistematizacije i autonomije, reda i haosa. Horizontalno i vertikalno postavljeni pravougaonici i trougli, kao i krugovi, različitih su veličina i boja raspoređeni na monohromatskoj podlozi, svaki sa strogim pravilnim ivicama i pažljivo bojeni.

Pa ipak ovi oblici iako čisti i precizni namerno nemaju organizovanu šematsku raspodelu, poput mreže ili prostorne simetrije. Dakle oni su razigrani i čine se potpuno intuitivno raspoređeni bez strukturalnog ustrojstva. Oblici su simbolični i deo su diskretnog narativa o unutrašnjim relacijama i na taj način obezbeđuju dokaz za specifičnu nameru umetnika. Oslobođeni geometrijski oblici daju slobodu posmatraču da se opredeli za različita značenja pojedinih formi.

Projekat Vizija je svesno, namenski konstruisana vizuelna forma čiji je utopijski prefiks konstanta u radu umetničke grupe Dim Tim. Suštinski, ovo je elokventno svedočanstvo snage individualnosti i slobode autora, koji se u vizuelnom diskursu obraćaju suprematističkim slikama Kazimira Maljeviča. U kontekstu novih privremenih strategija koje umetnici danas primenjuju, intuitivna apstrakcija Maljeviča izgleda sveže.


Geodetska tehnička škola je jedinstvena u Republici Srbiji i nalazi se uz Visoku građevinsko-geodetsku školu i Zvezdara Teatar, a preko puta Šeste beogradske gimnazije i gradskog parka sa uređenim igralištem za decu.

Elementi na levoj strani murala su predmeti pronađeni u arhivama geodezije, Wurdemann six inch teodolit iz 1849, pločica-marker i značka, zatim simboli prirode i urbane sredine kao polje dejstva geodetske struke. Na desnoj strani murala je simbolični prikaz triangulacije, jednog od osnovnih principa u geodeziji.

Mural "Vizija" je realizovala Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim sa ekipom alpinista koje je predvodio El Gvojos, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2017. godinu, a uz podršku Opštine Zvezdara i Geodetske tehničke škole.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text