Muzej Jugoslavije predstavio novu internet prezentaciju

Muzej Jugoslavije predstavio novu internet prezentaciju

Muzej Jugoslavije je na novoj internet adresi www.muzej-jugoslavije.org


Nova internet prezentacija prilagođena je savremenim trendovima virtuelne muzejske komunikacije i novom vizuelnom identitetu.

 

 

 

Muzej Jugoslavije je u petak 6. oktobra 2017. godine lansirao novu internet prezentaciju. Projekat je pripreman od prošle godine u saradnji sa agencijom Degordian, definisanjem nove strukture na osnovu detaljne analize tadašnjeg sajta i najboljih praksi u svetu. Nov sajt učiniće dostupnim osnovne informacije o lokaciji, cenama ulaznica, radnom vremenu na različitim uređajima, od mobilnog telefona do računara i to na dva pisma i dva jezika: ćirilici, latinici, srpskom i engleskom jeziku.

Jasan i informativan, vebsajt se nalazi na adresi www.muzej-jugoslavije.org i fokusiran je na dve ciljne grupe: posetioce izložbi i programa, koji žele da dobiju brze i tačne informacije, pa je sajt izuzetno pregledan sa jasnim smernicama o programu i muzejskom kompleksu (kalendar događaja na određeni dan, detaljna mapa svakog objekta sa izložbama i programima) i istraživače, kojima je dostupan sav audio i video materijal sa konferencija i pratećih programa Muzeja Jugoslavije, kao i publikacije u digitalnoj formi.Kao posebna specifičnost može se izdvojiti interaktivna hronologija istorije Jugoslavije i istorijat muzeja. Na jednoj vremenskoj osi izdvojeni su najznačajniji događaji od formiranja države 1918. do njenog raspada 2008. godine, dok su paralelno sa ovim, na osi ispod prikazana turbulentna dešavanja (koja su u direktnoj vezi sa društvenim promenama u državi) tokom postojanja institucija iz kojih je nastao Muzej Jugoslavije.

Posebno je značajno što će po prvi put posetiocima biti omogućeno istraživanje fonda muzeja, gde se pored fotografija i osnovih podataka o muzejskim predmetima mogu naći i kraće izjave kustosa. Učinjene su vidljivim i one aktivnosti u muzeju koje se odvijaju van očiju publike pa se posetilac sajta može informisati o restauratorsko-konzervatorskim poduhvatima muzeja i najnovijim akvizicijama. U okviru internet prezentacije muzeja biće pokrenut i blog na kome će biti objavljivani tekstovi vezani za rad muzeja, ali i za teme kojima se Muzej Jugoslavije bavi.

Pored svih novina sajt sadrži i standardne delove muzejske veb-prezentacije: uvid u muzejsku kolekciju, opciju zakazivanja vođenih tura po muzejskom kompleksu, kao i posebne delove za komunikaciju sa nastavnicima osnovnih i srednjih škola, roditeljima, studentima i novinarima.

Naredni korak u razvoju sajta je formiranje virtuelne prodavnice, koja će omogućiti da svi sadržaji iz suvenirnice muzeja budu dostupni za internet prodaju.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text