"Network Effect": međunarodna konferencija o fenomenu umrežavanja u Rijeci

"Network Effect": međunarodna konferencija o fenomenu umrežavanja u Rijeci

"Network Effect": međunarodna konferencija o fenomenu umrežavanja, biće održana ove subote, 30. juna u Filodrammatici (Korzo 28/1) u Rijeci.

 

Konferenciju organizuje Drugo more i Institut za istoriju umetnosti.

 

 

Na konferenciji će učestvovati Annelie Berner s Instituta za interakcijski dizajn iz Kopenhagena, Donato Ricci s istraživačkog centra médialab koji deluje u okviru Pariškog instituta političkih nauka, Ljiljana Kolešnik, Sanja Sekelj i Nikola Bojić sa zagrebačkog Instituta za istoriju umetnosti, Edgar Buršić s Fakulteta za interdisciplinarne, italijanske i kulturološke studije iz Pule, i Davor Mišković iz Drugog mora.


Annelie Berner


Prezentacije i diskusije evropskih stručnjaka o političkim i društvenim posledicama umrežavanja, s posebnim fokusom na domen kulture. Prezentacije i diskusije vodiće se na engleskom jeziku oko dve osnovne podteme: panel na temu modela umrežavanja trajaće od 10 do 13 časova, a razgovori na temu mrežnih interfejsa od 16 do 19 časova.


Donato Ricci

 

Konferencija se održava u okviru međunarodnog projekta State Machines koji preispituje uticaj novih tehnologija na nove odnose među državama i građanima, kao i na situacije u kojima država više nema nikakvu ulogu. Jedan od ciljeva projekta je u proučavanju i vrednovanju posledica umrežavanja, pogotovo u domenu kulture. S velikim uticajem na stvaranje brojnih kreativnih susreta u vremenu i prostoru tokom 20. veka, kao i tehnologizovanih i transkulturalnih saradničkih platformi karakterističnih za 21. vek, mreže su imale iskonsku važnost u razvoju kulture; istovremeno, raznolikost modela umrežavanja je u različitim društvenim okruženjima spontano ili namerno dovodila do stvaranja hijerarhija i podela među ljudima.

Raspored prezentacija:

Panel 1: Modeli (10:00 – 13:00)

- Ljiljana Kolešnik – "ART NET Project: Visualizing Networks and Collaborative Art Practices in 20th and 21st Century"
- Sanja Sekelj – "Local Platforms, Transnational Networks, and the Tactical Organizing of the Independent Cultural Scene in Zagreb"
- Edgar Buršić i Davor Mišković – "Networking Through Persistence"

Panel 2: Interfejsi (16:00 – 19:00)

- Annelie Berner – "Future Erasure: Diegetic Interfaces"
- Donato Ricci – "Protocols For a Useful Uselessness"
- Nikola Bojić – "Spatializing Networks, Materializing Data: Curatorial Experiments in AR/VR Environments"

Organizatori: Drugo more i Institut za istoriju umetnosti, Zagreb

Program podržali: Program Evropske komisije Kreativna Evropa, Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odel za kulturu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska zaklada za znanost.

Program je realizovanu okviru State Machines, saradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).
Program je realizovan u okviru programa Refleks.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text