NOVA ISKRA & SIMPO ŠIK predstavljaju RADNI STO “ISKRA” by Antipod

NOVA ISKRA & SIMPO ŠIK predstavljaju RADNI STO “ISKRA” by Antipod

Dizajn Inkubator Nova Iskra i kompanija Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" čiji dizajn potpisuje Antipod Studio!

U susret otvaranju Designers Lab-a Dizajn Inkubatora NOVA ISKRA u maju mesecu, predstavljamo rezultat prve realizovane saradnje između domaćeg dizajn studija i srpskog proizvođača iz sektora drvne industrije.

Nakon prvog javnog predstavljanja početkom februara i raspisa konkursa za članstvo u Designers Lab segmentu Nove Iskre, pripreme za otvaranje i opremanje radnog prostora ove nove platforme za industrijski dizajn (locirane u ulici Gavrila Principa 43) ulaze u završnu fazu. Dok se privode kraju drugi krug selekcije članova DL, kao i procesi okupljanja profesionalaca u segmentu Creative Hub i relevantnih kompanija i profesionalnih partnera u segmentu Industry Hub, tim Nove Iskre nije gubio vreme već se posvetio realizaciji prvog pilot-projekat saradnje ova dva sektora, čak i pre samog useljenja u prostor!

U pitanju je jedinstvena saradnja srpskog dizajn studija i srpskog lidera u proizvodnji drvenih ploča i ploča vlaknatica koja se realizuje kroz inicijativu Nove Iskre, koja je u kompaniji Simpo Šik naišla na interesovanje, razumevanje i podršku nastojanjima da se putem primene inovativnih i kreativnih dizajn rešenja pokaže potencijal domaćih proizvođača, kao i značaj dizajna u konktestu konkurentnosti njihovih sadašnjih, ali i budućih proizvoda.

Proizvod o kome govorimo upravo je namenjen radnom prostoru Nova Iskra, i čini njegov osnovni i ključni element – predstavljamo vam RADNI STO "ISKRA" beogradskog studija Antipod!

ISKRA je konstitutivni element ambijentalne celine Designers Lab-a, otvorenog prostora na površini od 260 m2 koji će koristiti 18 članova koji su izabrani putem konkursa. U pitanju je fleksibilni, modularni dizajn, koji korisnicima omogućava lako kombinovanje različitih formacija radnih površina u skladu sa različitim potrebama koje se mogu menjati čak i iz dana u dan - individualni rad, grupni rad, sastanak sa klijentom, gostujuća radionica, otvoreni dan, konsultacije i slično. Zadatak je bio da forma i koncepcija stola odgovore na specifičan coworking prostor, mesto u kome se prožimaju individualni i kolektivni rad, rad na kompjuteru i manualne tehnike, rad na skiciranju koncepata, ali i izradi detaljnih tehničkih dokumentacija.

Istovremeno, radi se o prvom značajnom uvezivanju kreativnog i sektora proizvodnje u kontekstu NI projekta, koje na najbolji način demonstrira potencijal modela saradnje koje ova platforma želi da uspostavi sa brojnim partnerima širom Srbije, ali i iz inostranstva. Proizvodnja radnog stola "ISKRA" na mikro nivou (ograničena serija za specifičnu funkciju) istovremeno demonstrira proces rada i saradnje između vodećih srpskih kompanija sa jedne, i vrhunskih domaćih autora iz domena dizajna i enterijera sa druge strane. Kako za kompaniju Simpo Šik tako i za tim Nove Iskre, ovo je bio svojevrstan test za sve ono što ih očekuje tokom dalje saradnje, kao i kroz zajedničke saradnje sa brojnim drugim kompanijama i kreativcima.

SIMPO ŠIK DOO osnovan je u februaru 2010, kao zavisno preduzeće u okviru kompanije SIMPO AD Vranje. Osnovni prozvodni program čine lesonit (sirovi i oplemenjeni), rezana građa, šper ploča (obična i vodootporna), parket i bukovi elementi. Proizvodi SIMPO ŠIK-a trenutno su prisutni na tržištu Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Mađarske, Rumunije, Italije, Nemačke, Švedske i Maroka, a u planu je i širenje na tržišta drugih zemalja. Tokom 2011. godine, Simpo ŠIK je osvojio nagradu za “Najpartnera” na Sajmu građevine i opreme u Nišu, Nagradu za kvalitetan proizvod na Sajmu nameštaja u Beogradu i Nagradu Regionalne privredne komore Niš za izuzetne rezultate u privređivanju, dok je direktor Simpo ŠIK-a Ljubomir Ilkić prema oceni Kluba privrednih novinara proglašen za Menadžera godine kada je u pitanju održivost domaće proizvodnje.

"Simpo je uvek pružao šansu mladim, kreativnim ljudima. To pravilo primenjujemo i u Simpo ŠIK-u. Nova Iskra i Simpo ŠIK su dogovorili početak strateške saradnje kako bi zajedničkim snagama pomogli put od ideje do realizacije određenih dizajnerskih radova. Srpski kreativci, domaće sirovine i proizvođači su dobitna kombinacija za postizanje konkurentnosti na globalnom nivou", izjavio je direktor Simpo ŠIK-a Ljubomir Ilkić povodom početka dugoročne saradnje sa platformom Nova Iskra.

Radni sto je osmišljen tako da može funkcionisati nezavisno, ali i u grupi od više elemenata. Paravani su modularni i montažno-demontažni. Izrađuju se u tri različite visine, kao i uz primenu žive kolor-palete. Svaki korisnik može menjati raspored paravana prema sopstvenim potrebama, u toku jednog dana, nedelje ili meseca, u skladu sa svojim trenutnim aktivnostima. Na taj način, otvoreni prostor Designers Lab-a postaje razigrani poligon raznobojnih ravni i površina, kao i zabavne igre otvorenog i zatvorenog čiji će tok diktirati sami korisnici, odnosno njihove radne potrebe. Na taj način, sam dizajn studija Antipod reflektuje metodologiju budućeg rada u okviru NI platforme, čiji je jedan od glavnih ciljeva da bude prilagođena svojim korisnicima, odnosno da je oni kreiraju i diktiraju njen razvoj koliko i sam menadžerski tim koji stoji iza projekta. Dizajn je bazičan, namenjen korisnicima Nove Iskre, mladim kreativcima koji za tim stolom počinju svoju profesionalnu karijeru. Njegovo prisustvo u prostoru zamišljeno je kao nenametljivo, kako bi ostavio prostora za autorizaciju i kastomizaciju od strane samog korisnika.

Radni sto ISKRA biće u potpunosti proizveden u okviru pogona Simpo Šika u Kuršumliji, u ograničenoj seriji od 24 komada. Neće se naći u serijskoj proizvodnji, s obzirom da je dizajniran za specifičnu upotrebu u okviru Desginer Lab radnog prostora Nove Iskre, a dizajn je od samog početka imao u vidu i širi arhitektonski koncept celokupnog NI prostora, čiji su autori arhitektonski studio Petokraka. Dimenzije radne površine su 160 x 85 cm, dok će pored 18 stolova izrađenih u toj dimenziji biti proizvedeno i 6 stolova dimenzija 140 x 85 cm koji su namenjeni za kancelariju menadžment tima projekta, koja će takođe funkcionisati na coworking principu. Visina stola je 73 cm, a u okviru dizajna predviđen je i “kanal” koji će primiti suvišne elemente kao što su kablovi. Crvena kutija koja je postavljena u kanalu ima dvostruku funkciju – istovremeno prikriva strujne priključke i služi kao dodatna polica za crtaći pribor ili kancelarijske elemente.

Antipod Studio (Milan Stefanović, Branko Nikolić i Petar Savić). Fotografija: Radoš Vujaklija
 

"Kada smo pre oko godinu dana čuli za projekat Dizajn Inkubatora, želeli smo da se uključimo i podržimo inicijativu. Ideja nam se na prvi pogled jako dopala, i znali smo da ekipu koja se upustila u ovu avanturu čeka veliki posao, te da sa našim skromnim iskustvom i entuzijazmom možemo da doprinesemo i pomognemo da ova sjajna ideja nastavi da se razvija na najbolji mogući način. Radni sto koji smo dizajnirali za potrebe korisnika Nove Iskre je samo prvi korak ove saradnje", izjavili su članovi Antipod studija Branko Nikolić, Petar Savić i Milan Stefanović. 

Otvaranje Dizajn Inkubatora Nova Iskra, početak rada i predstavljanje prvih planiranih projekata i programa desiće se u prvoj polovini maja meseca, kada će biti postavljena i sasvim nova web-platforma koja će servisirati celokupni okvir projekta NI (trenutni sajt je privremena prezentacija posvećena završenom konkursu za DL). Među prvim gostima-predavačima iz inostranstva biće Aart Helder (Dutch Institute for Design & Fashion) i Bas van Abel (Waag Society) iz Amsterdama koji će 12. maja predstaviti projekat Open Design Now, a zatim i gostovanje istaknute švedske dizajnerke Mie Cullin koja je do sada realizovala nekoliko proizvoda za kompaniju IKEA, a koje će se održati od 30. maja do 1. juna, Ona će voditi radionicu u okviru šireg programa Nove Iskre na festivalu Mikser, koji će u celini biti realizovan u NI radnom prostoru. Pre zvaničnog otvaranja, članovi tima NI predstaviće projekat, kao i druge teme relevatne za svoju sferu delovanja, u okviru programa Share konferencije, u četvrtak 26. aprila u Domu omladine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services