Nova prestižna stipendija Škole vizuelnih umetnosti iz Njujorka za učenicu ŠPUD-a u Zagrebu

Nova prestižna stipendija Škole vizuelnih umetnosti iz Njujorka za učenicu ŠPUD

Njujorška Škola vizuelnih umetnosti (School of Visual Arts – SVA) dodelila je Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD) novu stipendiju za letnji program SVA od 10. do 29. jula. 

 

 

 

Saradnja između SVA, Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU) i ŠPUD-a pokrenuta je 2014. godine izložbom Underground Images u Salonu Izidor Kršnjavi pa se nastavila iste godine stipendiranjem prvo dvoje učenika iz Hrvatske, letnjim SVA programom, zaslugom Anthony P. Rhodesa, izvršnog podpredsednika SVA i Mirka Ilića, dizajnera i profesora na SVA, bivšeg učenika ŠPUD-a.

Ideja ove međunarodne saradnje i povezivanja srednjoškolske i visokoškolske ustanove je omogućiti mladim umetnicima i dizajnerima u nastanku dodatne oblike edukacije, razmenu iskustava i afirmaciju u području svetskih i savremenih tokova u umetnosti i dizajnu. U susret novoodobrenoj stipendiji letnjeg programa SVA, u martu ove godine UBU je organizovao predavanje i prezentaciju bivših učenika ŠPUD-a Hane Reberski i Ivana Stanišića o praksi SVA, letnjoj školi i njihovom iskustvu stipendista letnjeg programa SVA 2014.

Za novu ovogodišnju stipendiju SVA, prof. Filip Pintarić i Bernarda Cesar odabrali su učenicu i maturantkinju odseka unutrašnje arhitekture Paulu Prebeg čiji rad i izvrsnost zadovoljavaju kriterijume SVA programa.

Letnji program SVA obuhvata intenzivni program upoznavanja sa njujorškom umetničkom scenom. 'Pre-College' studenti biraju željeno područje interesa koje studiraju kroz predavanja o istoriji umetnosti, teoriji umetnosti kao i upotrebi medija i materijala. Program je pojačan listom aktivnosti kojima se mladi u potpunosti upoznaju sa socijalnim i kulturnim životom Njujorka. Nastava se odvija od ponedjeljka do petka, a ceo program traje 3 nedelje. Svi polaznici ovog programa moraju pokazati da su zreli, odgovorni i spremni za kreativni i lični izraz i slobodu koju ovaj program nudi i da moraju imati ozbiljan stav prema umetničkom radu koji je njihov primarni fokus u ovom programu.

Projekt su sufinansirali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i UBU. Posebna zahvalnost organizatora UBU ide Anthony P. Rhodesu i Mirku Iliću.

Filip Pintarić (ŠPUD), Bernarda Cesar i Marija Juza (UBU), Paula Prebeg, stipendista

 

O Organizatorima:

Udruga bivših učenika ŠPUDA-a Zagreb (UBU) - osnovana je krajem 2008. godine i deluje kao edukativna umetnička platforma s ciljem promocije ŠPUD–a i njegove delatnosti na području Republike Hrvatske i u svetu.

Škola vizuelnih umetnosti u New Yorku (SVA) je vodeća ustanova u obrazovanju umetnika, dizajnera i kreativnih profesionalaca u poslednjih 60 godina. Na fakultetu rade brojni ugledni profesionalci, a dinamičan nastavni plan i program, s naglaskom na kritičko razmišljanje, osigurao je SVA titulu katalizatora za inovacije i društvenu odgovornost. Sa više od 6000 studenata na svom kampusu na Manhattan-u i 35.000 alumnija u 100 zemalja, SVA takođe predstavlja jednu od najuticajnijih umetničkih zajednica na svetu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text