"Novi svetski poredak" - konferencija i izložba o blockchain tehnologiji

"Novi svetski poredak" - konferencija i izložba o blockchain tehnologiji

Međunarodni simpozijum "Novi svetski poredak" u organizaciji riječkog udruženja Drugo more, održaće se 15. i 16. februara u zgradi Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), u okviru programa Rijeka 2020 - Evropska prestonica kulture, i međunarodnog projekta State Machines.

 

 

Konferencija će se baviti temom blockchain tehnologije i njene primene izvan sfere kriptovaluta.

Osim što je temelj za postojanje digitalnih valuta (kriptovaluta) poput bitcoina i ethereuma, blockchain tehnologija omogućava uzbudljive nove načine globalnog upravljanja i ekonomije koji bi mogli trajno obogatiti ili uništiti ljudsko društvo – u zavisnosti od činjenice ko se o tome pita.

Budući da se radi o revolucionarnoj tehnologiji o kojoj se kod nas još uvek malo govori izvan profesionalnih krugova, riječka udruga Drugo more odlučila je da toj temi posveti seriju razgovora i prezentacija, kao i međunarodnu grupnu izložbu koja će ostati otvorena do marta meseca.

Događaj će okupiti poznavaoce ove tehnologije koji će podeliti svoja iskustva s njenom implementacijom u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i finansijske pomoći obespravljenima i siromašnima, kao i novih načina finansiranja kulturne i umetničke produkcije. Pritom će uvodno izlaganje o tome šta je uopšte blockchain tehnologija održati informatički novinar, stručnjak za slobodni softver i jedan od vodećih hrvatskih informatičara – Radoslav Dejanović.

U sklopu dvodnevnog događaja održaće se prezentacije, diskusije, predstavljanje knjige, radionica i otvaranje međunarodne grupne izložbe "Novi svetski poredak", koja ovoj temi pristupa iz umetničke perspektive. Kustosi izložbe su Ruth Catlow i Marc Garrett iz londonske organizacije Furtherfield, koja je uz ljubljansku Aksiomu partner u organizaciji.

Članica uredničkog tima Ruth Catlow iz londonske organizacije Furtherfield predstaviće knjigu Artists Re:Thinking the Blockchain, koja pruža pogled na umetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije. Ona će takođe voditi radionicu Decentralizirane autonomne organizacije na blockchainu, čiji je cilj osmisliti nove organizacijske oblike koji mogu doprineti transformaciji kulturne produkcije, distribucije i konzumacije.

U panelima o društvenim i umetničkim implikacijama blockchaina učestvovaće, između ostalih, umetnici Paul Kolling, Jaya Klara Brekke i Max Dovey, čiji radovi čine deo izložbe "Novi svjetski poredak" koja će biti otvorena u galerijskom prostoru Filodrammatice. Grupna izložba donosi pogled na blockchain tehnologiju iz umetničke perspektive, a nastala je u produkciji londonske umetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru evropskog projekta State Machines. Na njoj će, osim navedenih, svoje eksperimentalne radove izložiti umetnici Pete Gomes, Rob Myers, O’Khaos, Paul Seidler, Max Hampshire, Lina Theodorou i Ami Clarke.

Izložba "Novi svetski poredak" će biti otvorena do 9. marta 2018. godine.

Za muzički deo programa, koji će se održati u petak 16. februara u Omladinskom kulturnom centru Palach, pobrinuće se lokalne legende elektronske scene, koje pod imenom Transponder od sredine 90-ih godina tresu tkivom riječkog undergrounda.

Ulaz je besplatan na sve programe.

Organizator: Drugo more

Produkcija izložbe: Drugo more

Koprodukcija izložbe: Aksioma (SLO), Furtherfield (UK)

Program je realizovan u okviru State Machines, saradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).

Program je realizovan u okviru programa Refleks i Galerija DM


Facebook Event

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text