Okrugli sto "Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti" u Artget galeriji

Okrugli sto "Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti"

Okrugli sto "Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti" biće održan 8. juna u 18 časova u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u organizaciji portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org.

 

 

U razgovoru učestvuju: direktor Muzeja moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci Slaven Tolj, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu Radovan Jokić, menadžerka projekata u Kulturnom centru Beograda (KCB) i bivša direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović i nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti Maja Ćirić. Razgovor će moderirati istoričarka umetnosti i direktorka Remonta Darka Radosavljević Vasiljević, uz kraći uvod direktorke portala SEEcult.org Vesne Milosavljević u ime organizatora.

Uz fokus na MMSU u Rijeci i MSUV u Novom Sadu, koji deluju u budućim evropskim prestonicama kulture, razgovor će se odnositi na uslove u kojima muzeji savremene umetnosti danas rade, perspektive njihovog razvoja, odjeke delovanja, kao i na pitanja potencijala njihove socijalizacije i kritičke refleksije. Takođe, biće reči i o opštoj situaciji u oblasti savremene vizuelne umetnosti u pogledu prostora, finansiranja, formiranja kolekcija i njihovog čuvanja - iz ugla aktera savremene umetničke scene iz institucionalnog i vaninstitucionalnog sektora.

Namera okruglog stola je da podstakne širu raspravu o ulozi muzeja savremene umetnosti u društvu, s obzirom na veliki potencijal koji imaju ne samo za predstavljanje, čuvanje i zaštitu savremene umetnosti, već i za jačanje celokupne scene, kao i za edukaciju i unapređenje učešća publike u kritičkom sagledavanju savremene umetničke produkcije, ali i brojnih aktuelnih pitanja današnjice koja ona pokreće.

Organizacija: Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, u okviru regionalnog projekta “Svet oko nas - kritički pogledi u regiji”, koji se realizuje sa partnerima iz Zagreba (Kurziv/Kulturpunkt i Kulturtreger/Booksa), Ljubljane (SCCA - Ljubljana) i Skoplja (Kontrapunkt), uz finansijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Projekat "Svet oko nas" nastavak je dosadašnjih aktivnosti partnera na sagledavanju kritike i kritičkih praksi u regiji, započetih 2011. godine u sklopu zapaženog regionalnog projekta “Criticize This!”. Namera projekta “Svet oko nas” je nastavak tog dijaloga i ponovno dinamiziranje pokrenute rasprave.

Razgovor je organizovan uz podršku Kulturnog centra Beograda. 

Naslovna fotografija: Otvaranje novog prostora MMSU u Rijeci u delu kompleksa bivše fabrike “Rikard Benčić” (autor: Damir Žižić)

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text