ORGAN VIDA festivalsku off godinu otvara gostovanjem umetničkog dua Young Girl Reading Group

ORGAN VIDA festivalsku off godinu otvara gostovanjem umetničkog dua Young Girl R

Hrvatsko fotografsko udruženje Organ Vida festivalsku off godinu otvara u petak, 21. juna, performansom i instalacijom YGRG 14X: čitanje jednom rukom umetničkog dua Young Girl Reading Group (YGRG) koji čine umetnice Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė.


 

U performansu će učestvovati i hrvatski umetnici: Martina Granić, Mate Jonjić i Mirta Polanović.

Izvorno osmišljena za 13. Baltički trijenale – Preludij u Centru za savremenu umetnost u Vilniusu u septembru 2017. godine, ova performativna instalacija tematizuje čitanje kao intiman doživljaj i kao javnu izvedbu. U YGRG 14X: čitanje jednom rukom VII  Gawęda i Kulbokaitė razmatraju kako se čitanje razvijalo u modernom društvu kao samotna, internalizovana praksa koja je imala formativan uticaj na žudnju i individualnu percepciju prostornosti.

Upućujući na međuzavisnost teksta, tela, okoline i tehnologije, izvedba pretvara čitajuće telo i njegovo okruženje u prostor aktivnog i kontinuiranog niza odnosa. Za YGRG ljudsko telo, lokacija čitanja i korišćena tehnologija zajednički personifikuju jezik i izvode tekst i predstavljaju kontradikciju pretvaranja materijalnog u nematerijalno i nematerijalnog u materijalno. YGRG je, rečima umetnica, “sonarno-socijalna arhitektura deljene znatiželje i sinhroniciteta, Instagram hangout uživo, samosvesna estetska komora za intimnost i otkrivanje”.

Kustoskinje izložbe: Lea Vene i Barbara Gregov

Izložba se otvara performansom u petak, 21. juna u 20 časova u Galeriji Karas. Performans će se moći pratiti i na Instagram profilu YGRG-a.

Izložba će biti otvorena do 14. jula 2019. godine.

Organ Vida na Facebooku
Organ Vida na Instagramu

Program se održava u partnerstvu s HDLU, a finansijski ga podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services