Organ Vida | Nagrada Marina Viculin dodeljena Bojanu Mrđenoviću!

Organ Vida | Nagrada Marina Viculin dodeljena Bojanu Mrđenoviću!

U okviru festivala Organ Vida, u zagrebačkom Muzeju za umetnost i obrt, u utorak, 5. septembra održana je i prva dodela Nagrade Marina Viculin.

Nakon otvaranja izložbe “Neovisnost kroz objektiv” na kojoj su se predstavili finski fotografi Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi, Harri Pälviranta, Juuso Westerlund, nagrada je uručena Bojanu Mrđenoviću!

 

 

Prvi dobitnik Nagrade Marina Viculin koju dodeljuje fotografska udruga Organ Vida s ciljem unapređenja razvoja umetnika i ohrabrenja njihovu budućem delovanju je Bojan Mrđenović.

Nagrada nosi ime po istaknutoj istoričarki umetnosti, kustoskinji i bivšoj upravnici Galerije Klovićevi dvori Marini Viculin, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promenila pogled na fotografiju u opštoj društvenoj percepciji.

Leonida Kovač, istoričarka umetnosti, podsetila je kako je Marina Viculin bila jedna od najznačajnijih osoba u domaćem kulturnom prostoru. "Uvek je pomerala granice i podizala standarde umetničke prezentacije i recepcije umetnosti", istakla je.

Bojan Mrđenović je primio nagradu za projekat u nastanku "Magistrala / Adriatic Highway" koji će biti izložen na sledećem 10. izdanju  festivala, istakla je predsednica žirija Marina Paulenka.

O dobitniku je odlučio žiri sastavljen od hrvatskih i inostranih profesionalaca iz područja vizuelnih umetnosti - Marina Paulenka, fotografkinja i umetnička direktorka Festivala Organ Vida; Lea Vene, istoričarka umetnosti i kustoskinja; Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorka na Katedri za fotografiju Akademije dramske umetnosti u Zagrebu; Leonida Kovač, istoričarka umetnosti, kustoskinja, teoretičarka i profesorka na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu; Corinne Noordenbos, fotografkinja i dugogodišnja edukatorka i savetnica u području fotografije (Holandija); Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar (Slovenija) i Walter Seidl, pisac, kustos i umetnik (Austrija).

Primivši nagradu Mrđenović ju je opisao kao odličnu inicijativu i iskorak za fotografe. "Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unapred, pa nam je podsticaj i poverenje za rad koji će se tek razviti", istakao je.

Na pitanje o projektu koji trenutno razvija i za koji je ova Nagrada dodeljena, izjavio je: "Medij fotografije koristim za beleženje i analitičko preispitivanje društvene stvarnosti. Kroz pejzaž i arhitekturu prikazujem društveni prostor i njegove mene. S trenutnim naglaskom na posleratni tranzicioni pejzaž posmatram kako se različite ideje društvenog razvoja reflektuju u prostoru, kako politika i ekonomija formiraju društvene odnose i oblikuju individualna iskustva."

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. 2006. godine završio je opštu gimnaziju u Daruvaru. 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju istorije umetnosti i informacijskih nauka u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umetnika i Hrvatskog društva filmskih delatnika.

 

Fotografije: Samir Cerić Kovačević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text