Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvrtak, 13. decembra u 19 časova u svim galerijskim prostorima KCB-a!

Od 13. decembra do 5. januara 2019. godine, biće otvorena vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke izložbe! Očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 

 

U galeriji Artget KCB-a (Trg republike 5/I), biće otvorena izložba fotografija "Uzorci" Milana Aleksića.

Trideset šest fotografija, osim 4 izuzetka, u galerijskom prostoru je predstavljeno bez ramova, raspoređeno u 4 celine. Svaka od ovih serija se sastoji od po 9 fotografija, pri čemu je cela serija identifikovana i nazvana jednostavno prema objektu koji je fotografisan.

Tako serije Stoka, Кuće, Drveće, Mašine i Crkve sadrže fotografije upravo onih objekata koji se nedvosmisleno mogu svrstati u ove kategorije.

Reč je o prirodnim i seoskim pejzažima, eksterijerima i predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi. Na ovim mestima, i pored toga što poseduju tragove ljudskog postojanja, nema ljudi, ali ona ne deluju napušteno. Javni i privatni prostori su isprepletani, imaju isti tretman, i zajedno traže od posmatrača rekonstrukciju svojih prvobitnih značenja i uloga u svakodnevnom životu. Vreme koje posmatrač investira u ove scene je prošlo vreme, zapravo istorija posttranzicionog društva, sa sebi svojstvenim odnosom prema prirodi, okruženju, religiji, društvenim vrednostima. Iz teksta "Uzorci" Ivana Manojlovića, kustosa izložbe i umetničkog direktora Galerije Artget u 2018.

Milan Aleksić - Obrazovanje Milana Aleksića (1954) kombinuje magistarske studije likovnih umetnosti, osnovne studije društveno-humanističkih nauka, istoriju umetnosti i osnovne studije tehničkih nauka. Milan Aleksić je gostovao, usavršavao se i bio na studijskim boravcima na nizu evropskih univerziteta kao što su: Akademije umetnosti, Nim, Francuska, Breda, Holandija, Lajpcig, Nemačka. Bio je i na Goldsmits Univerzitetu u Londonu, Engleska; Koledžu za javnu upravu, Saningdejl, Engleska; Glazgov Kaledonijan univerzitetu, V. Britanija; Metropolitan univerzitetu Mančester, V. Britanija; Kornel univerzitetu, SAD … Samostalno i grupno je izlagao u najreferentnijim domaćim i inostranim galerijama i muzejima uključujući: Muzej primenjenih umetnosti, Beograd, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, Muzej savremene umetnosti, Skoplje, Narodni muzej, Kragujevac, Museum Moderner Kunst Kärnten, Klagenfurt, Austrija, Stiftung Zollverein, Esen, Nemačka, Kunstverein Leipzig, Lajpcig, Nemačka, American University Museum, Katzen Arts Center, Vašington, SAD, Museum im Spital Grünberg, Nemačka, itd. Imao je više od 20 samostalnih izložbi od kojih 8 u inostranstvu. O umetničkim radovima Milana Aleksića su pisali i vodeći svetski i domaći mediji kao The Sunday Times, V. Britanija, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine, Nemačka, Winnipeg Free Press, Kanada, Politika, Večernje novosti itd.

 

U Likovnoj galeriji KCB-a (Кnez Mihailova 6), biće otvorena izložba "Uplašiću samog sebe!" Ivana Šuletića.

Aktuelna izložba Ivana Šuletića u Likovnoj galeriji predstavlja zanimljiv i intrigantan  ambijent sastavljen od medijski raznorodnih prezentacija poznatih i novih crteža, slika, video radova i objekata. U prepoznatljivu poetiku slika grada (Cityscape) koje smo u umetničkoj i izlagačkoj praksi ovog autora pratili kroz slike i crteže velikih formata rađene u tradicionalnim disciplinama, sa skicama preuzetim iz digitalnog medija, ovog puta čini i postavka obgaćena i multiplikovana u idejnom i produkcijskom smislu koju Mileta Prodanović u tekstu u katalogu izložbe karakteriše kao svojevrsni „vizuelni esej“ čitanja grada. Dovodeći u vezu izložbu beogradskog slikara, ujedno i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, sa konvencijama prikazivanja gradova na slikama nekih starih majstora kao što je npr. El Grekov Pogled na Toledo sa mapom grada iz ranog 17. veka, Mileta Prodanović usmerava pažnju posmatrača na neka moguća gledanja izloženog „mikrokosmosa“.

„Ako izložbu Ivana Šuletića sagledamo kao neku vrstu savremene i privremene rekonstrukcije „sobe kartografa“ lako ćemo zaključiti da se umetnikova osnovna intencija sastoji u tome da se sagleda, izmeri i zaobilaznim strategijama prokomentariše današnji svet – onakav kakav se objavljuje u vidljivim formama koje su, opet, projekcije nevidljivih društvenih topografija“.Sa velikim platnom/diptihom poznatog motiva megalopolisa umnoženog u pattern maniru u središtu postavke kao akcentom prostorne instalacije, nizom rukom rađenih crteža koji prate poznati motiv, dva nova video rada sa amblematskim projekcijama scena iz Čaplinovog filma „Veliki diktator“ iz koga je, uostalom, preuzet i naziv izložbe, objekata poput globusa koji oživljavaju poznate scene, valjkastog kamena sa heraldičkim natpisom za koga pisac teksta pretpostavlja da može biti „ostatak topografije nekog tajnog rituala ili tek nečija kartografska igra“ –  izložba sve umnožene vizuelne elaboracije savremenog sveta kojima se umetnik bavi stavlja pred posmatrače otvarajući prostore za nova vizuelna i konceptualna čitanja mesta i vremena u kome su dela nastala.

Ivan Šuletić je rođen u Beogradu 1982. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2007, na kome je i doktorirao 2015. godine. Jedan je od osnivača i kourednika internet magazina za savremenu vizuelnu umetnost Supervizuelna. Dobitnik je nagrada „Niš Art Fondacija“ za 2015. i „Somborska jesen“ 2016. Bio je finalista nagrade za mlade talente „D.B.Mangelos“ 2014, 2015. i 2017. godine. Izlagao je na samostalnim izložbama u poznatim galerijama i institucijama u Srbiji, Hrvatskoj, Portugalu, Nemačkoj, Švajcarskoj, i učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je u zvanju docenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
 

U Galeriji Podroom KCB-a (Trg republike 5/I)  biće otvorena izložba "Artists’Film International vol. 2017/2018".

Izložba Međunarodnog umetničkog filma (Artists’Film International), koji je 2008. godine pokrenula galerija Vajtčapel iz Londona, projekat je u čijoj realizaciji učestvuje 18 institucija iz celoga sveta, a cilj je pružanje uvida u globalni presek stanja umetničke produkcije pokretnih slika. Program svakog godišnjeg izdanja sastavljen je od umetničkih filmova koje predlažu partnerske institucije na osnovu prethodno zadate teme, dok se formati prezentacije menjaju.

vol. 2017
Wojciech Bakowski, Desire Machine Collective, Gabriela Golder, Anne Hjort Guttu, Luis Lazzaro de Matos & Daniela Agostinho, Mikhail Кarikis, Mary Reid Кelley & Patrick Кelley, Tanja Ostojić Meggie Schneider, Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos, Eléonore de Montesquiou, Isabell Spengler & Gitte Villesen Adrian Paci, Nguyen Phurong Linh, Oliver Ressler & Dario Azzellini, Cengiz Tekin, Zheng Mahler collective
vol. 2018
Ørjan Amundsen, Rosa Barba, Danielle Dean, Tom Ireland, Patrick Hough, Jibade Кhalil Huffman, Pelin Кirca, Elena Mazzi, Musa paradisiaca, Vladimir Nikolić, John Skoog, Jokubas Čižkas & Robertas Narkus, Juan Sorrentino, Yim Sui Fong, Mikolaj Sobczak, Yim Suifong, Munem Wasif, Le Xuan Tien

Na izložbi u galeriji Podroom biće prikazani umetnički filmovi iz poslednja dva izdanja projekta koja okupljaju radove tridesetak umetnika, umetnica i umetničkih grupa koji su se bavili temama saradnje, istine i odnosa između stvarnosti i fikcije.

Na poziv Кulturnog centra Beograda u okviru pomenutih izdanja projekta biće prikazani video rad Jūrmala koji potpisuju Tanja Ostojić, Laura Horeli, Nina Lasila, Agnes Luse, Angela Melitopulos, Eleonor de Monteskju, Megi Šnajder, Isabel Špengler i Gita Vilsen kao i posebno izdanje video rada There is no Landscape  Vladimira Nikolića.

Međunarodni umetnički film se realizuje u saradnji sa galerijom Vajtčapel iz Londona, Muzejem moderne umetnosti iz Istanbula, Muzejem tehnologije, umetnosti i arhitekture iz Lisabona, Fondacijom Proa iz Buenos Airesa, galerijom Projekat 88 iz Mumbaja, Muzejem moderne i savremene umetnosti iz Bergama, n.b.k. video forumom iz Berlina, galerijom Para Site iz Vijentama, Centrom sa savremenu umetnost iz Vilnusa, galerijom Doc Lab iz Hanoja, Balrom Marfa iz Teksasa, Muzejem Hamer iz Los Anđelesa, Muzejem moderne umetnosti iz Varšave, Boniers Кunsthale iz Stokholma, galerijom Vitvort iz Mančestera, Centrom za savremenu umetnost iz Tromsa.

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text