Otvaranje izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje izložbi u Kulturnom centru Beograda

Kulturni centar Beograda 17. novembra od 19 časova, otvara 3 izložbe u svojim galerijskim prostorima. 

 

Izložbe su otvorene za publiku do 10. decembra, a radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

 

 

U galeriji Artget (Trg republike 5/I) biće otvorena izložba Fotodoks 2015: Prošlost je sada (Fotodoks 2015: Past is Now).

Umetnici čije će fotografije biti izložene su: Jaka Babnik, Roman Bezjak, Kolaborejšn prodžekt, Jerg Glešer, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernvajs, Borut Krajnc, Saša Kralj, Tom Liht, Ane Morgenštern, Vladimir Milandinović, Merlin Nađ-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Štuke i Oliver Ziber, Josip Broz Tito, Mihael Veseli

U današnjici se uvek oseća i jučerašnjica. Nekad je ona uzor, nekada ostavlja odlučujući pečat, a nekada je samo bledo sećanje. Ponekad je sadašnjica čak samo puko ponavljanje ili nova definicija prošlosti.

Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a temu „Past is Now “ (Prošlost je sada) obrađuje iz različitih perspektiva. Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Tom Licht Vater Sohn und der Krieg
 

U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici.

Gosti tokom trjanja izložbe: Sofija Grajf, jedna od kustoskinja izložbe Fotodoks: Prošlost je sada i Roman Bezjak, autor na izložbi i profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka).

Program uz izložbu:
Petak, 18. novembar
18.00 – Predavanje Sofije Grajf: Curating Photography – Fotodoks Behind the Scenes
Predavanje sa razgovorom je na engleskom jeziku sa obezbeđenim prevodom
Subota, 19. novembar
12.00 – Vođenje kroz izložbu: Sofija Grajf
(na engleskom jeziku)

Tim Fotodoksa je inicirao i koncipirao izložbu „Past is now (Prošlost je sada).

U Likovnoj galeriji KCB-a (Knez Mihailova 6) biće otvorena izložba Neposredni konteksti” Milorada Mladenovića, dobitnika nagrade Kulturnog centra Beograda na 55. Oktobarskom salonu, pod nazivom "Neposredni konteksti". U pitanju je doktorski rad Milorada Mladenovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Rad je definisan u dve osnovne komplementarne celine koje se bave statusom teksta u društvenoj komunikaciji kroz medije crteža, instalacije, video zapisa i digitalne forme.

Osnovnom zamisli celine izložbe ističe se nestabilna, subjektivna, zanemarena ili ukinuta komunikativnost u savremenim okolnostima življenja ili egzistencije. Celina sadržaja nije organizovana kao definicija ili niz definicija u posmatranju ovih problema, već kao niz raznovrsnih sadržaja koji govore o različitim pozicijama ili sadržajima u kojima je pitanje odsustva teksta vidljivo.


Milorad Mladenović, Pismo prijatelju - detalj
 

Milorad Mladenović je diplomirao i magistrirao slikarstvo na FLU u Beogradu i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Zaposlen je od 1995. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu gde radi kao vanredni profesor. Izlagao je na više samostalnih izložbi u zemlji i učestvovao je na brojnim međunarodnim izložbama savremene vizuelne umetnosti i arhitekture u zemlji i regionu. Dobitnik je više značajnih nagrada, među njima i Nagrade Memorijala „Nadežda Petrović“ 2000, nagrada na Oktobarskim salonima 2000, 2003. i 2014. godine. Dela mu se nalaze u nacionalnim institucijama i privatnim kolekcijama u našoj zemlji. Povremeno objavljuje tekstove iz oblasti savremene vizuelnih umetnosti i arhitekture.

Program uz izložbu:
Subota, 19. novembar, 13.00–16.00h
KCB radionica za mlade, koncepcija i organizacija dr Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i urednica za edukaciju u Kulturnom centru Beograda
Subota, 19. novembar u 13.00h
Dobre navike – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5 / -1) biće otvorena izložba "…o poroznosti II" , savremena umetnička scena iz Monpeljea.

Umetnici koji izlažu: Nikola Agir, Vansen Betbez, Armel Karon, Valeri di Šene, Sedrik Emenije, Grut i Mazeas, Naomi Hajnriš, Didije Eber-Gijon, Alen Lapjer, Marijon Liš, Mišel Marten, Gijom Pulen, Benoa Pajp, Sebastjen Tajfer, Erik Vatije i Valentin Živanović. Kustos izložbe je Milan Tutunović.


Vizual - "…o poroznosti II"


Projekat „…o poroznosti“ rezultat je saradnje između predstavnika savremenog likovnog stvaralaštva iz Beograda i Monpeljea. Cilj je povezivanje različitih sfera savremene umetnosti koje nastaju u okvirima nezavisnih i institucionalnih struktura. Tako ovaj izložbeni projekat u prvoj fazi podrazumeva dve izložbe i niz susreta i razgovora sa francuskim umetnicima, profesorima i studentima umetničkih akademija. Izložba pod nazivom „...o poroznosti II“, na kojoj će se predstaviti umetnici koji žive i rade u Monpeljeu biće otvorena u galeriji Podroom, dok će iste večeri „...o poroznosti I“ izložba na kojoj će se predstaviti umetnički kolektiv Aperto biti otvorena u Umetničkom prostoru U10. Nastavak pomenute saradnje podrazumeva takođe dve izložbe i razgovore sa umetnicima koji žive i rade u Srbiji ali i profesorima i predstavnicam različitih institucija tokom 2017. godine u u galerijama Aperto i ESBAMA u Monpeljeu.

Prateći program:
Subota, 19. novembar u 13:00
Dobre navike - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

 

Naslovna fotografija: "Neposredni konteksti", rad Milorada Mladenovića

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services