Otvaranje januarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

kcb, kulturni centar beograda

Otvaranje januarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvtak, 12. januara u 19 časova.

Izložbe: (Ne)obične priče, fotografije Vladimira Červenka; Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost dogmatizmu; Rat sjećanja, izložba fotografija o kulturi sećanja u Bosni i Hercegovini.

 

 

Galerija Artget – 16. godina
Trg republike 5/I

svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno
* Umetnička direktorka Galerije Artget u 2016: mr Ivana Tomanović
Program galerije Artget podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

VLADIMIR ČERVENKA
(NE)OBIČNE PRIČE, fotografije
12. januar – 2. februar 2017.

Poslednja izložba u selekciji umetničke direktorke Galerije Artget u 2016. godini mr Ivane Tomanović jeste gotovo retrospektivna izložba mr Vladimira Červenke, koju je selektorka nazvala (Ne)obične priče.

Pod ovim naslovom prikazani su radovi iz brojnih i tematski i izražajno raznovrsnih ciklusa (Ljudi, Dokument, Površine i linije, Objekti, Mrtva priroda, Kosmička istraživanja... ) autora čije bavljenje fotografijom traje pet i po decenija, a izlagačka karijera 45 godina. Istraživač medijuma i umetnosti fotografije, Vladimir Červenka se u tom periodu okušao u svim žanrovima, a svoje poimanje fotografije možda najsažetije iskazao u intervijuu sa Lukom Salapurom u Dnevniku (1. 9. 1990): Za mene je fotografija pre svega informativno-emotivno saopštenje koje obuhvata celokupnu oblast fotografije: od dokumentarne do tzv. umetničke. Da li će ona biti obična informacija ili umetničko delo zavisi od toga koje komponente pretežu – informativne ili emotivne. Kod kreiranja fotografija čiji je cilj bio da prenesu moju autorsku emotivnu poruku koristio sam iskustva češkog pisca Bohumila Hrabala za koga je umetnost „slobodna igra sa slobodnom maštom koja je manje ili više umrljana stvarnošću“. Onaj ko ima ambicije mora da ima na umu da je umetnost društvena kategorija, sa svim pozitivnim i negativnim aspektima koje takva formulacija donosi.

A na večno pitanje svih fotografa – šta čini dobru fotografiju – odgovara suvereno i jednostavno: Dobru fotografiju odlikuje rukopis njenog autora, njegov lični stav. Ona je njegova misao.

kcb

Likovna galerija,
Knez Mihailova 6
12. januar – 2. februar 2017.

svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno
Program Likovne galerijepodržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

KRITIČARI SU IZABRALI 2017:
„Latentna sklonost dogmatizmu“

Kritičari su izabrali je izložba koja se organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1969. godine. Kao već tradicionalna, na kojoj istoričari umetnosti i likovni kritičari, na početku svake izlagačke sezone, predstavljaju aspekte okvirne aktuelne likovne produkcije na srpskoj sceni, izložba je ostvarila svoj osnovni cilj pridobivši podjednako pažnju stručnjaka i poštovalaca umetnosti. Od 2001. godine modifikovana je u autorsku izložbu dobitnika nagrade za likovnu kritiku Lazar Trifunović. Milan Popadić je dobitnik nagrade Lazar Trifunović za 2014. godinu.

„Latentna sklonost dogmatizmu“ je naslov intervjua sa profesorom Lazarom Trifunovićem, objavljenom u listu Student 1983. godine. U jedanaest pitanja i odgovora ovog razgovora dijagnostikovano je stanje u istorijskoumetničkoj disciplini u Srbiji početkom osamdesetih godina 20. veka. Trideset i tri godine kasnije, u novom, 21. veku, studenti treće godine istorije umetnosti, polazeći od ovog intervjua kao scenarija izložbe, odgovaraju na ista pitanja, nudeći svoje odgovore.

kcb

Galerija Podroom,
Trg republike 5 / -1
12. januar – 2. februar 2017.

svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno
Program galerije Podroom podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

"RAT SJEĆANjA"
Izložba fotografija o kulturi sećanja u Bosni i Hercegovini

Verujući da u našem sećanju sigurno postoji mesto za pomirenje, te da proces trajnog mira zavisi u mnogome od kulture sećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) je realizovao niz izložbi fotografija pod nazivom ''Rat sjećanja''.

Nakon Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Bihaća, izložba će biti predstavljena i u Beogradu. Izložba, koju prati i publoikacija, deo je projekta „Ratni spomenici u BiH (od 1991.)“ nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu je ukupne misije Centra za nenasilnu akciju, koja podrazumeva promociju kulture mira i nenasilja. Projekat je nastao iz osećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sećanja uz nameru da se doprinese stvaranju klime za konstruktivan javni dijalog. Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih u poslednjih 25 godina ima za cilj da podstakne preispitivanje uticaja kolektivnog sećanja na proces izgradnje mira.

Na izložbi će biti predstavljeno 51 fotografija, autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, fotografa, mirovnih aktivista i članova istraživačkog tima CNA.

kcb

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text