Otvaranje martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvrtak, 14. marta u 19 časova u svim galerijskim prostorima KCB-a!

Od 14. marta do 4. aprila 2019. godine, biće otvorena vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke izložbe! Očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 

 

U galeriji Artget KCB-a (Trg republike 5/I), biće otvorena izložba fotografija "ispitivanje dubine", autora Đorđa Odanovića.

Кustoskinja izložbe je Milena Marjanović.

Ubedljivost fotografija nenarativnog karaktera na izložbi "Ispitivanje dubine", kao uostalom i u prethodnim Odanovićevim ciklusima, ne temelji se na njihovoj simboličkoj vrednosti, jer su one uvek bliže denotaciji nego konotaciji – denotaciji koja samo upućuje na označeni pojam ne ulazeći u sferu konotacije kao mogućih asocijacija. Odanovićeva fotografija donosi osećaj čoveka naspram mesta na kome jeste. Pred njom se percipira senzorijalni eho prostora. I tu smo kod najbitnijeg elementa ovog ciklusa – prostora, to jest treće dimenzije. Odanovićeve fotografije se ne samo gledaju nego se u njih i ulazi posredstvom stare zaboravljene tehnike, stereofotografije, u novije vreme aktualizovane posredstvom 3D filmova koji se i zasnivaju na anaglifima, čiji su koreni  upravo u stereofotografiji.

Stereofotografija funkcioniše na načelu po kojem se naše oči nalaze na udaljenosti između 60 i 70 milimetara jedno od drugog. Svako oko gleda iz drugog ugla, a spajanjem te dve slike u našem mozgu dobija se utisak plastičnosti.Najnoviju seriju Odanovićevih fotografija odlikuje stilska doslednost: na njima nema ničeg slučajnog, nema pada tonusa niti bizarnosti u kompoziciji, zapravo ništa nam ne odvlači pažnju od same dubine. Čvrst oslonac u uznemirujućoj panorami vizuelnih umetnosti našeg doba. (Milena Marjanović).

U Likovnoj galeriji KCB-a (Кnez Mihailova 6), biće predstavljena ambijentalna instalacija "Poklon" Zorana Dimovskog.

Izložba radova Zorana Dimovskog koja se predstavlja pod nazivom "Poklon" publiku suočava sa likovno transponovanim verbalnim izrazima, preuzetim iz registra usmerenog na političko upravljanje individualnim i kolektivnim telima. Oni su strpljivim i dugotrajnim manuelnim iscrtavanjem motivski uvedeni u okvire krajnje jednostavnih i kompoziciono svedenih, ali ujedno gestualnim elementima veoma bogatih vizuelnih prizora, koji se, stoga, mogu tretirati i kao indeksni tragovi umetničkog procesa. Na prilično neposredan način ti se prizori otvaraju posmatraču kao totalitet prikazanog, ali ujedno deluju i detaljima koji otkrivaju način izvedbe i dinamiku telesnih pokreta koji su do njega doveli. Da bi se radovi sagledali treba uroniti u detalje i pratiti načine preplitanja i sažimanja kolornih i gestualnih intenziteta, u čijem dinamičkom međuodnosu nastaju polja napetosti kojima je prožeta celokupna površina crteža.

Međutim, to specifično estetsko uživanje koje ovi radovi omogućavaju, ipak nije samodovoljno i u sebe zatvoreno, već je potpuno uvezano sa njihovim kognitivnim elementima, koji pozivaju na analizu i tumačenje prikazanog sadržaja, kao i konteksta njegove upotrebe.

U spoju estetskog i značenjskog, materijalnih gestova i retorike prizora koji se njihovom primenom gradi, ostvaruje se i poseban vid odnosa spram društvene pozadine prikazanog, kao i aktuelnog konteksta u kome se predstavljanje prikazanog vrši…

U Galeriji Podroom KCB-a (Trg republike 5/I) biće otvorena izložba "Minuta šutnje" Nadije Mustapić/Tonija Meštrovića.

Kustoskinja izložbe je Zorana Đaković Minniti.

Samostalnom izložbom umetnika Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića pod nazivom "Minuta šutnje" predstavlja se projekat Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture u Beogradu, dok galerija Podroom nastavlja sa saradnjom i povezivanjem sa umetnicima i institucijama iz okruženja.

"Minuta šutnje" je koautorski projekat koji je nastajao tokom 2012. godine i 2013. godine na brodogradilištima „3.maj“ i „Brodosplit“ i kroz saradnju sa samim radnicima.

Iza aktuelne ekonomsko-političke teme privatizacije brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginalizovan, intenzivan rad kojem su izloženi radnici u toku proizvodnje. Rad govori o krhkosti identiteta, egzistencijalnoj i ekonomskoj neizvesnosti, nelagodnosti nakon trancizijskog perioda, reflektujući situaciju koja zadire i šire od lokalne problematike.

„U Minuti šutnje narativnost nije linearna, već je fra-gmentarno i prostorno strukturirana, a petokanalnu instalaciju povezuje jedinstvena zvučna komponenta koja orkestrira celokupni ambijent u audiovizuelni doživljaj. Posebna je pažnja ovdje usmjerena na suodnose slike i zvuka prilikom oblikovanja zvučnog ambijenta, koji imaju značajnu ulogu u stvaranju cjelokupnog doživljaja, oblikovanju volumena instalacije, određiva-nju koordinata prostora, povezivanju, stvaranju kontinuiteta te formiranju atmosfere i slojeva značenja.“ (iz teksta Branke Benčić, katalog "Minuta šutnje")

Izložba se realizuje u okviru programa projekta Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture u Beogradu i deo je programskog pravca Кuhinja.

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text