Otvaranje novembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje novembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje novembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano 8. novembra u 19 časova u svim galerijskim prostorima KCB-a!


Od 8. novembra do 6. decembra biće otvorena vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke koncepte! Očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 

 

U galeriji Artget KCB-a biće otvorena izložba "Ćao fotografijo!" 


Izložba "Ćao fotografijo!" je nastala kao rezultat rada sa studentima departmana za Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije i bavi se samim granicama fotografskog medija. Gde su te granice fotografije kao medija danas postavljene? Kako se menja naše poimanje medija koji je iz fizičkog oblika prešao u skup podataka, koji se deli, briše, afirmiše? Danas fotografiju doživaljavamo kao najdemokratičniju disciplinu ljudskog stvaralaštva, dostupnu svima u svakom trenutku, ali smo svesni i da je to oružje propagande, reklamne industrije i širenja „lažnih“ vesti. Fotografiju više ne posmatramo, danas kroz nju gledamo. Sedamnaest mladih umetnika će izložiti radove koji se bave nestankom granica između javnog i privatnog, između rijalitija i stvarnosti, između selfija i video nadzora, nostalgije i revizije istorije.

Izložba će prikazati radove Katarine Marković, Nikoline Škundrić, Sandra Kulačina, Jelene Pejović, Petra Mićića, Olge Milisavljević, Viktorije Jovanović, Milice Novaković, Milene Milutinović, Tanje Drobnjak, Milice Lukić, Jane Ljubičić, Nine Praščević, Angeline Kačunković, Kristine Tice, Sofije Ivanović i Ane Đapić.

Izložba je deo programa galerije Artget, čiji je umetnički direktor u 2018. godini i kustos izložbe Ivan Manojlović. Mentor doc. mr Dragan Pavlović.

U Likovnoj galeriji KCB-a biće otvorena izložba "Pred vama stoje samo muškarci" Jelene Trpković.

Nova izložba beogradske umetnice Jelene Trpković, slikarke i koležistkinje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstaviće najnovija ostvarenja nastala u poslednje dve godine, objedinjena u dva ciklusa pod nazivom  Pred Vama stoje samo muškarci i Nostalgija. I na ovoj izložbi umetnica ostaje dosledna aktuelnim i provokativnim temama iz društvenog života fokusiranim prvenstveno na percepciju muško-ženskih relacija u savremenom svetu.

“U konstruisanim kompozicijama koje gradi preciznim postupkom isecanja aktera iz njenih vizuelnih predstava iz brda novinskog papira , intervenišući dalje drvenim bojicama, lepkom, lakovima, fiksirima ... scene koje gradi prepoznatljive su po grotesknom prizvuku i ironiji koje umetnica skladno uklapa u ambijent i atmosferu prizora.” (autor teksta uz izložbu – Radonja Leposavić).

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba "Nezavršeni posao" dobitnika nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016. godine, autora Bojana Fajfrića. 


Tri video rada umetnika Bojana Fajfrića izložena u galeriji Podroom čine jednu, spontanu, apokaliptičnu celinu. Dva rada — Teta ritam i Nezavršeni posao — su kratki igrani filmovi i čine hronološki početak i kraj, dok treći, Ušće, koji čini dokumentarni materijal preuzet iz arhiva, predstavlja spojnicu, prelaz između njih. Prvi rad, Teta ritam, prati jedan dan, od buđenja do ponovnog sna, umetnikovog oca, koji je u periodu Osme sednice CK SKS bio zaposlen u Gradskom komitetu kao Zamenik šefa službe, što je kriptični naziv za socijalistički srednji menadžment, čiji je posao između ostalog bio priprema štampanih materijala za sastanke i ono što danas zovemo odnosima sa javnošću. Drugi rad je dokumentaristički lupovani video Ušće, koji se sastoji od premontiranog arhivskog materijala nacionalne televizije o velikom mitingu Slobodana Miloševića u Beogradu. Treći rad, Nezavršeni posao, nas u potpunosti vraća u polje fikcije bacajući nas u hladnu budućnost — našu savremenost, koji prati poslednji dan u životu ostarelog umetnika. (autor teksta uz izložbu – Svebor Midžić).

 

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text