Otvaranje novog galerijskog prostora u Beogradu - Concept Gallery i grupne izložbe ''Slika kao objekat''

Otvaranje novog galerijskog prostora u Beogradu - Concept Gallery i grupne izlož

Otvaranje novog galerijskog prostora u Beogradu - Concept Gallery i grupne izložbe ''Slika kao objekat'', biće održano u petak, 18. januara u 19 časova.

Beograd će uskoro biti bogatiji za još jedan galerijski prostor. U samom centru grada, preko puta Kalemegdana, otvara se Concept Gallery (Tadeuša Košćuška 32), koja će izlagati dela savremene umetnosti kako domaćih, tako i stranih autora.

 

 

Galerija će svečano biti otvorena grupnom izložbom pod nazivom ''Slika kao objekat'', u petak 18. januara 2019. godine, sa početkom u 19 časova.

Umetnički program galerije kreće se od geometrijske apstrakcije, enformela do fotografije, skulpture i instalacije. Galerija će negovati i razvijati sledeće aktivnosti: grupne i samostalne izložbe, prodaja radova, promocija umetnika i knjiga kroz tematske večeri, razgovore sa umetnicima, stručna vođenja i radionice. Planirani su edukativni sadržaji, koji će se razvijati u saradnji sa Fakultetima likovnih umetnosti iz Beograda i Novog Sada, Fakulteta za medije i komunikacije kao i srednjih stručnih škola i ostalih relevantnih kulturnih i obrazovnih institucija. 

Dugoročni plan galerije se ogleda u stvaranju svojevrsnog umetničkog prostora i platforme koja će unapređivati međunarodnu saradnju umetnika. Izlagačka delatnost neće se ograničavati na određeni medij već će podsticati i podržavati umetničku slobodu i izraz.

Na prvoj grupnoj izložbi pod nazivom Slika kao objekat, predstaviće se radovi četvoro umetnika u novoformiranom prostoru Concept Gallery u Beogradu. Publika će biti u prilici da pogleda dela Bosiljke Zirojević Lečić, Đula Šanta, Korine Gubik i Stevana Kocića, koja se kreću od slika-objekata, prostorne instalacije, enformela do video rada.

U svojevrsnom eklektizicmu ovih umetnika, pojavljuje se nit koja ih sve spaja. Slika (image) je formirana putem nekonvencionalnih materijala i pozicionira se kao objekat. Primenom različitih tehnika i upotrebom materijala kao što su plesksiglas i foto print u radu Đule Šanta, eksera u enformelu Korine Gubik ili pak tekstila na slikama Bosiljke Zirojević Lečić, umetnički radovi postaju trodimenzionalni i opipljivi. Oni deluju na posmatrača taktilnim (K. Gubik), kinetičkim svojstvima (Đ. Šanta) pa neretko i teksturom (B. Zirojević Lečić). U video radu Stevana Kocića, umetnik se kroz monolog iz ’’Hamleta’’ distancira od samog sebe i pretvara u ''objekat'' naracije. Njegov sopstveni ''image'' postaje objekat.Izložba će biti otvorena do 15. marta 2019. godine.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text