Otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja Crne Gore

Otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja Crne Gore

Etnografski muzej Crne Gore otvara svoju prvu stalnu postavku!Narodni muzej Crne Gore povodom proslave Dana državnosti najavljuje otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja, u ponedeljak, 16. jula u 20h na Cetinju (Dvorski trg). 

 

 

Autorska ekipa, Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i  Aleksandra Blagojević, postavkom žele da dočaraju narodni život i kulturu etnički i verski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX veka.

Na svečanom otvaranju govoriće: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević-Roganović

Postavka će biti izložena na dva sprata, pa će na prvom publika imati priliku da vidi karakteristične predmete koji se vežu za određenu privrednu delatnost, kao što su: stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, tekstilna radinost, zanati i slično, a deo postavke posvećen je kulturi stanovanja, odnosno, biće predstavljeni fragmenti iz enterijera ruralne i gradske kuće. 

Kako je gotovo svaku oblast u Crnoj Gori karakterisala posebna nošnja, logičan sled postavke su upravo narodne nošnje. Ovaj značajan segment kulturnog nasleđa, publika će imati priliku da vidi na drugom spratu izložbenog prostora Etnografskog muzeja, a uz to će biti izloženi i nakiti oružje koji su bili sastavni, a u isto vreme, i dekorativni elementi svake nošnje.

Muzičko-zabavni deo programa osmišljen je kao putovanje iz nacionalne u svetsku kulturnu baštinu, pa će publika u prvom delu imati priliku da čuje zvuke tradicionalne crnogorske muzike u klasičnoj izvedbi gudačkog kvarteta Allegria, a nakon toga da uživa u svetskim kompozicijama obrađenih u rok maniru violinistkinje mr Dina Desančić i rok benda Akademia.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text