Otvoren 56. Beogradski sajam nameštaja

Otvoren 56. Beogradski sajam nameštaja

Beogradski sajam nameštaja (BFF 2018 - Belgrade Furniture Fair), održava se od 6. do 11. novembra 2018. godine.

 

Na Beogradskom sajmu, juče, 6. novembra, svečano je otvoren najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u Jugoistočnoj Evropi.

 


Ovogodišnje izdanje Beogradskog sajma nameštaja stavlja u fokus proizvođače i kompanije okrenute proverenim vrednostima, kao i mlade snage u usponu. Najbitniji događaji u Jugoistočnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja – 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 56. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije – biće mesto susreta proizvođača nameštaja i distributera, dizajnera, inženjera, arhitekata i šire javnosti. 

Okupljajući više od 520 izlagača i uglednih kompanija iz 45 zemalja, sajam u fokus stavlja premijere, inovacije, vrhunski dizajn, kvalitetan i funkcionalan nameštaj svih vrsti i namena, ali i mlade dizajnere koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu. 

Takođe, i u novom izdanju sajam ostaje dosledan konceptu kreiranja prepoznatljivog vizuelnog i tržišnog identiteta Srbije i regiona.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvarajući manifestaciju istakao je rast i napredak Beogradskog sajma nameštaja u svim segmentima, kao i pozitivnu statistiku ovih perspektivnih privrednih grana.

Ljajić je rekao da je uprkos najavi propasti drvne industrije ona pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak. Zabeležen je rast proizvodnje drvne industrije od devet odsto, prodaje nameštaja je porasla 14 odsto na domaćem tržištu, a izvoz je u prošloj godini uvećan za 16 odsto i iznosio je 418 miliona evra. Po oceni Ljajića to nije pun kapacitet drvne industrije koja ima još potencijala, što može uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvoza i zaposlenosti.

Kao najveće probleme drvne industrije Ljajić je naveo veliki izvoz trupaca i rezane građe, odnosno sirovine i nedostatak odgovarajuće radne snage.

"Izvoz trupaca je prošle godine iznosio 94 miliona evra, a kada bi bio pola manji i povećana prodaja gotovih proizvoda to bi doprinelo rastu izvoza od 150 do 200 miliona evra godišnje", istakao je Ljajić. Dodao je da veliki izvoz trupaca utiče na to da domaći proizvođači nameštaja uvoze sirovine po znatno višim cenama.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratila i Dejana Kabiljo, arhitekta i dizajner, koja je govorila o značaju dizajna za vreme u kome živimo.

Prvi put na sajmu
Na Sajmu nameštaja ove godine predstavljaju novi internacionalni i regionalni izlagači profilisani u artisanskoj izradi sa velikom posvećenošću detaljima i kvalitetu kao što su: Arketipo, italijanski brend koji od 1982. neguje ljubav prema kvalitetnim materijalima i vanvremenskom dizajnu; austrijski Team 7 s tradicijom dužom od pola veka u proizvodnji nameštaja od punog drveta koji se prodaje u preko 30 zemalja sveta; nemačka Bora, ekspert za vrhunsku simbiozu tehnologije i estetike; nemački Punkt Moebel, poznat po kožnim garniturama sofisticirane izrade, švedska Furninova, turski proizvođač Leta, domaći studio Plus Minus, poznat po proizvodnji kompleksnih komada nameštaja od drveta unikatnog dizajna i mnogi drugi.

Povratak brojnih renomiranih kompanija
Kvalitet manifestacije, kao i činjenicu da Beogradski sajam nameštaja predstavlja regionalni centar u oblasti proizvodnje i plasmana nameštaja, potvrđuje povratak brojnih renomiranih kompanija na sajam. Tako će posetioci imati priliku da vide nagrađivane proizvode italijanske kompanije Elica; nameštaj od drveta kompanije WOAK iz Švajcarske, a među izlagačima su i svetski poznati Ton, čije su stolice ušle u istoriju dizajna; Natuzzi, sinonim za komfor italijanskog stila i brojne druge kompanije.

Zvezde domaće i regionalne dizajn scene
Veliki broj izlagača iz susednih zemalja pružiće posetiocima sajma uvid u nove i najpopularnije trendove u sferi dizajna nameštaja u regionu. Svoje proizvode okrenute inovacijama predstaviće kompanija Prostoria iz Hrvatske, koja je i prethodnih godina pokupila sve simpatije posetilaca, a ponovo će moći da se vide i proizvodi perspektivne kompanije Gazzda iz Sarajeva. Iz Skoplja se predstavlja mladi brend Rinocca, a izlagaće i srpsko-slovenački Hard Stuff baziran u Beogradu.

Program domaćih izlagača, od Simpa, kompanije sa dugom tradicijom u proizvodnji i prodaji nameštaja do kvalitetnih novih malih firmi iz cele Srbije, karakteriše kvalitet dizajna i originalnost pristupa. Tu su kraljevački GIR, već pomenuti Plus Minus studio iz Jagodine, Extraform iz Sente, Catra Home Fashion iz Vranja, Atlas iz Užica, beogradske firme Flame Furniture, studio Dsignedby, Hookl und Stool, Wood Mood Design...

Uz kolekcije brojnih izlagača iz zemlje i sveta, posetioci će tokom sajamskih dana moći da uživaju u posebnim događajima posvećenim dizajnu koji su se već ustalili u sajamskoj agendi tokom prethodnih godina i odvijaće se u hali 2C:
Izložba mladih dizajnera/ Young Designers Exhibition okuplja mlade i perspektivne autore, fakultete i škole, bacajući svetlo na zvezde u usponu koje su dosadašnjim radom zaslužile šansu da predstave svoje nove, kreativne ideje i proizvode.
 

“Design Talks” - Razgovori sa dizajnerima i arhitektama, koji će se odvijati svih šest dana trajanja sajma. Ove godine Design Talks će imati veoma dinamičan program i okupiti veliki broj eminentnih govornika iz cele Evrope. Na Design razgovorima će učestvovati i svi članovi žirija, mladi dizajneri sa izložbe Young Designers Exhibition, vlasnici kompanija Prostoria, Extraform, WOAK, Dsignedby, Epson, Gir... Ovaj program je jedinstvena prilika da zainteresovana publika čuje profesionalna iskustva aktera koji intenzivno učestvuju u kreiranju industrije nameštaja.

I ove najuspešnijim izlagačima biće dodeljene nagrade Zlatni ključ i Sajamski ključ, o kojima će odlučivati žiri, sačinjen od internacionalnih i eminentnih stručnjaka.

Tokom narednih šest dana sajam će biti najvažnija tačka susreta svih učesnika u sferi industrije nameštaja, dizajna i drvno-prerađivačke industrije.

PRATEĆI PROGRAM

Design Talks 2018
Hala 2C – Gornji nivo

Program:
6.11.2018
Utorak, 14.00-17.00 h
Lidija Mikluš - TABUSHI by Lilipop - Hrvatska
Dunja Palček - MOBA - Srbija
Tatjana Kuburović - SUPERHEROINA - Srbija
BLANKO - Dizajner - Srbija

7.11.2018
Sreda, 14.00-17.00 h
Irena Kilibarda - dsignedby - Srbija
Ljubomir Janković - Ego Magazin - Srbija
Dorja i Ivan Benussi - Benussi&theFish - Hrvatska / Srbija

8.11.2018
Četvrtak, 14.00-17.00 h
Bojan Radović - Gir - Srbija
Dalibor Petrović - Woak - Švajcarska
Miroslav Živanović - BUCK - Srbija
Dušan Vuksan - BUCK - Srbija
Tanja Jović - Alba Sales Consulting - Italija

9.11.2018
Petak, 12.00-16.00 h
Virginio Briatore - Interni Magazine - Italija
Bogdan Slavica - Bogdan Slavica Architects - Srbija
Niko Čučković - BeCraft - Hrvatska
Dijana Novaković i Maja Trbović - Studio Autori - Srbija
Salih Teskeredžić - Studio Salih Teskeredžić - Bosnia i Hercegovina

10.11.2018
Subota, 14.00-17.00 h
Marko Radenković - Nova Iskra - Srbija
Marko Oljača - Dizajner - Srbija
Marija Kojić - Dizajner - Srbija
Tamara Švonja - Dizajner - Srbija
 

Radno vreme Sajma nameštaja:

UTO - SRE, 6 - 7. novembar: 10:00 - 19:00
ČET - NED, 8 - 11. novembar: 10:00 - 20:00

Radno vreme Sajma mašina:

UTO - SUB, 6 - 10. novembar: 10:00 - 19:00

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, a za grupne posete 250 dinara. Parking: 150 dinara po satu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text