Otvoren objekat K25 u Muzeju Jugoslavije

Otvoren objekat K25 u Muzeju Jugoslavije

Otvoren višenamenski objekat K25 u Muzeju Jugoslavije!

 

 

Stara i privremena biletarnica, posle gotovo četiri decenije, rekonstrukcijom i dogradnjom pretvorena je u višenamenski objekat.
 

 

 

 

Otvaranjem višenamenskog objekta К25, nakon promene naziva, definisanja novog vizuelnog identiteta, obimnih radova na zgradama Stari muzej i Muzej 25. maj, Muzej Jugoslavije napravio je još jedan korak napred u inovativnoj muzejskoj prezentaciji i modernizaciji objekata i njihovom prilagođavanju potrebama sve većeg broja posetilaca.

Višenamenski objekat К25 svečano je otvorio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Za jedan od najposeđenijih muzeja u Srbiji, koji svake godine poseti 10.000 posetilaca više, očigledna je bila potreba za ovakvim modernim objektom koji će biti polazna tačka za publiku, ali i mesto za odmor nakon obilaska izložbi u postojeća tri objekta. Uz savremenu uslugu i mogućnost kupovine suvenira iz nove linije muzeja, posetioci će uživati u doživljaju i komforu kao u svim savremenim muzejima u svetu, istakla je Neda Кnežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

Projektant rekonstrukcije i dogradnje objekta, prof. Mihailo Timotijević, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, akcentovao je objekat К25 kao ulaz, odnosno polaznu tačku gde posetilac dobija prve informacije i kreće u istraživanje muzejskog kompleksa i upoznavanje sa njegovim atrakcijama, ali i kao izlaznu tačku kojoj se posetilac vraća i sumira doživljaj. Na dve stotine metara kvadratnih nalaze se: moderna biletarnica, suvenirnica, kafe sa baštom u parteru i toaleti. U oblikovnom smislu zgrada je projektovana kao jednostavna forma i specifična kompozicija koja ne opterećuje, ali defiše kompleks Muzeja na način koji objekti u njemu i reprezentativnost parka zahtevaju, težeći spajanju sa prirodnim okruženjem.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta finansirani su sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i sredstvima Muzeja Jugoslavije.

Realizaciju projekta pomogli su: GO Savski venac, Grad Beograd, JP Javna rasveta, JКP Zelenilo Beograd i mnogi drugi.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text