Otvorena izložba "Dijego i Frida: Osmeh na pola puta"

Otvorena izložba "Dijego i Frida: Osmeh na pola puta"

Otvorena izložba fotografija "Dijego i Frida: Osmeh na pola puta" u CGU "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.


Izložbom se obeležava 11 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Meksika.

 

 


Izložba fotografija meksičkog umetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere sastoji se od 96 crno-belih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prema rečima kustostkinje Ljiljane Karadžić prikazuju različite etape njihovog ljubavnog, društvenog i političkog života i smrti.

Ova izložba je prvi put realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući u kojoj su živeli i stvarali, a od tada u obliku ovih plavih printova putuje po svetu. - kazala je Karadžić.

Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedilačke umetnosti.

Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promenila i svoj datum rođenja. Ona je rođena 1907. ali kako je Meksička revolucija počela 1910. godine u svim papirima je želela da se promeni njen datum rođenja, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada se desila Meksička revolucija.

Osim strasti prema revoluciji i vere u progres bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i verovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize - dodala je Karadžić.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Ambasada Meksika, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom kulture Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta, a u galeriji su takođe otvorene izložbe „Percepcije: Zašto nema velikih muških umetnika?“ i „Na strani pravde i slobode – Legat Veljka Vlahovića“.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text