Otvorena je nova umetnička galerija "Novembar"

Otvorena je nova umetnička galerija "Novembar"

Nova umetnička galerija "Novembar" posvećena promociji mladih umetnika, otvorena je na adresi Kursulina 22 na Vračaru! 


Kulturna scena Beograda bogatija je za umetnički prostor posvećen promociji i podsticanju stvaralaštva mladih umetnika iz Srbije i regiona. 


 

 

Galerija "Novembar" otvorena je izložbom radova pod nazivom "Bogovi su pali na teme" autorke Ane Milenković, srpske umetnice koja živi i stvara u Londonu. Iako je po vokaciji slikarka, Ana eksperimentiše i stvara u širokom spektru medija, od skulpture, fotografije, digitalnog kolaža, do printa. Dobitnica je Nagrade za kreativnu inovaciju iz Fonda „Miloš Bajić“ 2012. godine u Beogradu, kao i „Clifford Chance Sculpture Award” 2015. i „Griffin Art Prize” 2016. godine u Londonu. Radove iz postavke "Bogovi su pali na teme" prvi put će imati priliku da vidi domaća publika.


 

„Galerija "Novembar" želi da doprinese stvaranju novih znanja, kao i da stvori mogućnost za učenje u korist stručne i šire javnosti, zaposlenih i kolekcionara. Izložbeni program biće okrenut problemu višedecenijske emigracije umetnika iz Srbije. Mnogi od njih izgubili su kontakt sa lokalnom scenom i ne znaju kako da joj pristupe, dok postižu značajne rezultate i ugledne karijere širom sveta. Galerija će poslužiti kao konektor i posrednik, pozivajući te umetnike da izlažu i da se ponovo povežu sa lokalnom zajednicom, stavljajući ih u direktan kontakt sa domaćom publikom, stručnom i  širom javnosti, ali i kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti” rekla je povodom otvaranja galerije umetnička direktorka i kustoskinja Maja Kolarić.

Prostor u kome će umetnici imati priliku da izlože svoje radove nastala je kao rezultat želje Srđana Šapera da podrži i pomogne mladim slikarima i umetnicima.

“Na ovim prostorima talentovanih umetnika i vanserijskih ideja nikada nije nedostajalo. Želimo da pomognemo mladim umetnicima da njihovo stvaralaštvo što pre nađe put do publike. Kao neko ko je nekada i sam tražio prostor za sebe u umetničkom svetu, znam koliko je važno kada vas neko podrži, kada vam kaže da ste na dobrom putu i da vam da šansu da predstavite svoj rad. Namera nam je da "Novembar" bude mesto gde će mladi umetnicni moći da dobiju takvu podršku“ istakao je Srđan Šaper.

Galerija "Novembar" smeštena je u srcu starog Beograda, u Kursulinoj ulici na Vračaru. Beograd je poslednjih godina nizom kulturnih događaja postao inspirativan za stvaralaštvo mladih umetnika koji svojim radovima utiču na promene u društvu bez obzira na sredstva umetničkog izražaja. Program galerije je osmišljen tako da pruža različite programske forme sa ciljem da zainteresuju i animiraju publiku kvalitetnim sadržajima.

Izložba Ane Milenković „Bogovi su pali na teme” otvorena je do 3. juna 2018. godine.

Galerija "Novembar" će raditi od utorka do petka u periodu od 12 do 20h, subotom od 10 do18h i nedeljom u periodu od 10 do 14h.

Facebook stranica galerije

Instagram stranicama galerije

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services