Pauk Oto - slikovnice Manuele Vladić-Maštruko

Manuela Vladić Maštruko, pauk oto, slikovnica, ilustracija

Predstavljamo vam seriju slikovnica o pauku Otou i njegovim pustolovinama, hrvatske slikarke i književnice Manuele Vladić-Maštruko.

 

 

 

 


U svojim slikovnicama Manuela Vladić - Maštruko maštoviti je i originalni pripovedač sopstvenih priča. Prema prvoj njenoj slikovnici Pužić slikar kroz koju duhovito i bajkovito najmlađe poučava o bojama uskoro se priprema crtani film. Tri su slikovnice o pauku Otu koji se zahvaljujući svojoj veštini pletenja od mrzovoljnog stvora pretvara u umetnika. U drugoj knjizi Oto pletući čini dobra dela, dok treća govori o ljubavi.

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto

Bajke koje stvara u svojim knjigama, omogućavaju joj da izrazi snagu svoje literarne i likovne imaginacije te stvori knjige visokih estetskih i etičkih dometa namenjene i deci i odraslima. Slikovnice San o moru, Mauro- plavetni kit i Marino, nadahnute su morem, mestom njenog detinjstva i odrastanja. Svaka od njih galerija je u malom, odlikuje ih raskošna snaga njenog slikarskog talenta. U njima skladno spaja edukaciju namenjenu najmlađima s ozbiljnim temama propitivanja čovekove sudbine i postojanja. Manuela Vladić - Maštruko kroz svoje umetničke projekte, ali i eseje i stručna izlaganja na međunarodnim simpozijima (Simpozijum Bijenala ilustracija u Bratislavi, European Illustrators Forum u Oslu) propituje bit kreativnosti i umetnosti zadirući često i u antropološke i kulturološke fenomene današnjice.
Iz predgovora kataloga Ranke Javor

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

U prvoj slikovnici Pauk Oto (Naklada Haid 2004, Zagreb) pauk je mrzovoljni stvor kojeg zanimaju samo lov i pletenje mreža za lov. Voli tišinu i samoću, pa ga tako Vetar, koji ponekad prohuji Otovim podrumskim stanom, jako nervira. Ipak, spletom čudnih okolnosti, Vetar postaje Otov prijatelj (spasivši ga iz stiska tajanstvenog čudovišta), a Oto doživljava preobraženje kada otkrije kovčeg sa vunom, koncima i priborom za pletenje i kukičanje. Njegova veština pletenja uskoro doseže visine umetnosti, a Oto postaje veselo biće. Svom prijatelju Vetru pauk je ispleo tankoćutni muzički instrument na kojem Vetar radosno svira, a pauk pleše i diriguje.

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

U drugoj slikovnici pod naslovom Pustolovina pauka Ota (Naklada Haid, 2005, Zagreb) pauk po prvi put napušta svoj podrumski stan i odlazi u svet. Na putu susreće mnogobrojna bića kojima pomaže svojom veštinom: jednoj je ptici ispleo novo gnezdo, a malom pužu beskućniku kućicu. Tužnoj suvoj livadi Oto je ispleo cveće, a nasukanom brodu morsku penu koja ga je vratila na pučinu. Slikovnica je dobila nagradu Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2005. godini.

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

U trećem, najnovijem nastavku, pod naslovom Oto i Valentina, pauk otkriva radost, ali i bol zaljubljenih; zaljubljuje se u paučicu Valentinu koja živi u cvećari. U želji da osvoji njenu naklonost, Oto spoznaje da je ljubav mnogo više od darivanja srcolikih poklona. Naposletku neobičnim gestom osvaja Valentinino srce, a među cvećem ih čekaju mnoga nova iznenađenja i pustolovine.

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

Manuela Vladić-Maštruko, rođena 1962. godine. Odrasla je i školovala se u Zadru. Diplomirala je slikarstvo na ALU 1985. godine u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Ostvarila je brojne multimedijalne projekte za decu i odrasle. Napisala je i ilustrovala 12 autorskih slikovnica, kao i brojne priče hrvatskih i stranih književnika za decu. Od 1998. godine vodi Likovni studio za decu i mlade „Mela“  u Zagrebu i sarađuje sa muzejima i galerijama u osmišljavanju i vođenju likovnih programa vezane za muzejske sadržaje. Godine 2014. osniva udruženje Arte Insula. Objavljuje eseje iz područja umetnosti i stručne članke na temu ilustracije. Za svoj umetnički rad dobila je nekoliko nagrada i priznanja od kojih za ilustraciju: Ovca u kutiji 2005, pohvalu Grigor Vitez 2005, treću nagradu 3. hrvatskog biennala ilustracije 2010. godine i nagradu Ovca u kutiji dečijeg žirija za najbolju slikovnicu 2011. godine, kao i još jednu Ovcu u kutiji 2013. godine za autorsku slikovnicu Mauro-plavetni kit za najbolju hrvatsku slikovnicu. Uvrštena je na IBBY Honour List za 2015. Godinu za slikovnicu Marino. Upravo radi na svom prvom animiranom filmu u produkciji Zagreb filma. Živi i radi u Zagrebu i Zadru.

manuela-vladic-mastruko-pauk-Oto-

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text