Paul Buckley & Penguin 75!

Paul Buckley Ingsu Liu Penguin 75 Beograd

Paul Buckley & Ingsu Liu su specijalni gosti ovogodišnje konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik!


Oni su na poziv organizatora, nevladine organizacije Blokovi a uz pomoć Mirka Ilića, došli u Beograd sa dve izložbe, dva predavanja, i pristali da drže trodnevnu radionicu za studente na Fakultetu za medije i komunikacije.

U Dvorani KCB-a koja je sinoć bila prepuna studenata iz Beograda i Zagreba, svim prisutnim se obratio Borut Vild, master mind projekta "Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik", koji je u neposrednoj i prijatnoj atmosferi zvanično otvorio ovogodišnje izdanje konferencije! Nakon toga, usledila je projekcija filma o izdavačkoj kući „Penguin Group" USA, koja je jedan od svetskih lidera u izdavaštvu, a u kojoj je Paul Buckley potpredsednik i izvršni kreativni direktor.

Nakon dve decenije rada u ovoj kompaniji, gde godišnje izađe oko 600 naslovnih strana pod njegovom kreativnom palicom, Paul Buckley je pre svega čovek sa ogromnim profesionalnim iskustvom. U isto vreme on je i autor, dobar dizajner koji je zbog prirode svoje pozicije i posla imao pauze u svom autorskom radu, da bi nedavno ponovo i sam potpisao dizajn korica za svoju kompaniju. Neki od poslednjih njegovih radova su i korice za knjige poezije Jacka Kerouac-a. A njegove rane radove, ilustracije, naslovne strane, kao i radove pod njegovom art direkcijom možete pogledati na Polovom Flickr-u! Ukoliko neko od mladih dizajnera i ilustratora želi da kontaktira sa Polom i eventualno ostvari svoj san da mu se ilustracija nađe na Penguin izdanju, just send him e-mail! Potrudite se da budete posebni!

Po prirodi svog posla, Bakli je uvek bio upućen na najtalentovanije autore, dizajnere, fotografe, tipografe, slikare i ilustratore u Americi. U stvaranju jedne naslovne strane pored njega učestvuju i sami pisci, izdavač, urednici, marketing menadžeri. Konačni proizvod je uvek rezultat kompromisa različitih senzibiliteta, ali je svima zajednički isti cilj, da naslovna strana bude dovoljno primamljiva i maštovita kako bi krajnji korisnik baš tu knjigu izvukao sa police i kupio.

Povod Baklijevog gostovanja u Beogradu je i izložba "Penguin 75 dizajneri, autori, komentari" i knjiga „Penguin 75”, koja je izašla prošle godine povodom proslave 75 godina postojanja Penguina-a! Bakli je u svojoj prezentaciji dao i osvrt na stvaranje ovog izdanja, a posle predavanja Beograđani su imali priliku da u galeriji Artget vide i dodirnu neke od spektakularnih Pingvinovih korica. Izložbu je svečano otvorio Mirko Ilić, a izložba može da se pogleda do 06. aprila 2011. godine.

Izložbom "Penguin 75 dizajneri, autori, komentari" u selekciji Pola Baklija, predstavljeno je 75 korica Pingvinovih izdanja, koje najbolje reprezentuju ono što je Penguin izdao tokom poslednje decenije. Bakli je radeći na ovoj knjizi proučavao sam proces dizajna koji je prethodio svakoj od tih naslovnih strana.

Izložba kao i sama knjiga ne govore samo o koricama, već i o svim onim jednostavnim i komplikovanim, duhovitim i tragičnim događajima koji se dešavaju tokom grafičkog oblikovanja knjige. Tu se mogu videti i osetiti svi oni psihološki momenti koji su na različite načine uticali da baš ta izabrana korica bude bolja od ostalih koje su predložene.

Fotografije sa otvaranja: Senja Vild i Nemanja Živković.
*Više fotografija sa ovogodišnjeg izdanja konferencije i otvaranja izložbi možete pogledati ovde!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services