Pobednica konkursa Ambasade Švajcarske za mlade srpske umetnike je Andrea Dramićanin

Pobednica konkursa Ambasade Švajcarske za mlade srpske umetnike je Andrea Dramić

Na otvaranju izložbe mladih srpskih umetnika u rezidenciji ambasadora Švajcarske, proglašena je pobednica konkursa "Privatna vrednost" koji je Ambasada Švajcarske raspisala za mlade srpske umetnike!

 

 

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu, 21. juna je otvorena izložba radova petoro srpskih vizuelnih umetnika najmlađe generacije.

Svoje viđenje teme „Privatna vrednost“ dali su: Nebojša Adamović, Kristina Bajilo, Andrea Dramićanin, Nadežda Kirćanski i Jelena Pantelić.

Oni su finalisti odabrani na istoimenom konkursu koji je raspisala Ambasada Švajcarske sa idejom da pruži podršku mladim srpskim talentima.

Na otvaranju je proglašena pobednica konkursa – Andrea Dramićanin, koja je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 2000 evra od ambasade, kao potporu za dalji rad.


Pobednica Andrea Dramićanin (levo), sa izvođačicom performansa

 

Stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Nikola Kolja Božović i Jan Egster, odabrao je pomenute autore, među više od 200 prijavljenih.

Pravo učešća imali su umetnici ne stariji od 30 godina sa stalnim boravkom u Republici Srbiji, a kao najbolji među njima istakli su se radovi Andree Dramićanin.

Andrea Dramićanin je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku Vajarstvo. Poslednji semestar master studija završila je na „École nationale supérieure des beaux-arts de Paris“, kao stipendista Vlade Francuske. Kako sama ističe, u njenom likovnom izrazu preovlađuje cinični pogled na položaj žena u društvu, njihovu pretpostavljenu, projektovanu ranjivost. Paradoksalno, upravo tim kritičkim osvrtom, Andrea kroz radove u potpunosti obesmišljava postulate savremene, ali u suštini i dalje, patrijarhalne sredine. Dobitnica je nagrade „Beta i Rista Vukanović“, kao i nagrade Fonda Vladimira Veličkovića. Izlagala je u Beogradu, Sarajevu, Parizu, Dizeldorfu, Ontariu…


Nadežda Kirćanski sa svojim radom


„Izložba ’Privatna vrednost’ predstavlja mesto okupljanja umetnika najmlađe generacije, različitih umetničkih poetika i medija izražavanja. Pet umetnika predstavilo je svoju umetničku praksu kroz radove kojima su pokušali da prikažu ličnu ispоvеst i promišljanje, živоtnо оkružеnjе ili lični prоstоr ispunjеn pоznаtim prеdmеtimа ili situаciјаmа, dајući im nајrаzličitija značenja – intimna ili kritička. Slojevitost ove teme isčitavamo kao situacije iz svаkоdnеvnоg živоtа ili one koje stvаrајu оsеćај dеzоriјеntаciје i nеslаgаnjа sa društveno nametnutim sistemima vrednosti, stvаrаjući ponekad pаrаdоksаlni svеt umesto onog realno prihvaćenog“, dodaju članovi žirija.
„Ovaj konkurs je odlična prilika da se promovišu mladi umetnici i da im se da šansa da pokažu svoja umetnička dela. Značajno je što će njihovi radovi biti izloženi baš ovde, u švajcarskoj rezidenciji, jer će na taj način i gosti iz inostranstva, imati prilike da se upoznaju sa ovdašnjom scenom savremene umetnosti. Samim tim što su večeras ovde, svih petoro umetnika su pobednici.“, istakla je u ime žirija Mišela Blanuša.


Jelena Pantelić sa svojim radom


„Kada sam pre dve godine stigao u Beograd, odmah me je zadivila vitalnost kulturnog života grada. Nije slučajno da su talenti poput Petra Lubarde ili Marine Abramović ponikli baš u Beogradu. Ova zemlja se diči kulturnim nasleđem koje je neophodno ne samo sačuvati već i podstaći na dalji razvoj. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži svoj mali doprinos organizacijom ove izložbe.

Više od dvadeset godina nakon raspada Jugoslavije, Srbija i susedne zemlje izgradile su nove društvene i kulturne modele u cilju jačanja nacionalnih kohezija. Čvrsto verujem da umetnici mogu pružiti svoj doprinos procesu redefinisanja društvenog identiteta. Preispitujući društvo u kom žive, umetnici najčešće zastupaju vrednosti poput tolerancije, otvorenosti i poštenja.

Kao jedan od četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska sa zadovoljstvom ’ulaže’ u ljudski kapital sutrašnjice. Izložba ’Privatna vrednost’ neće biti jednokratna inicijativa. Namera mi je da to postane praksa i da se ponovi bar 2019. i 2020. godine. Imajući u vidu kvalitet radova petoro ovogodišnjih finalista, sa nestrpljenjem iščekujem buduće izložbe“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.


Kristina Bajilo sa svojim radom
 

Pobednik konkursa za mlade vizulne umetnike iz Srbije „Privatna vrednost“, dobio je nagradu u iznosu od 2000 evra. Svih petoro finalista, takođe, su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji su izloženi u rezidenciji.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove finalista konkursa koji će biti izloženi u zgradi rezidencije ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak) u periodu od 22. juna do 3. avgusta 2018. Svi zainteresovani će moći da pogledaju postavku dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.


Nebojša Adamović sa svojim radom
 
Fotografije: Marija Konjikušić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text