Polaroid.Helmut Newton.Berlin

Polaroidi Helmuta Njutna

Izložbu "Polaroidi Helmuta Njutna" organizuje Helmut Newton Foundation u Berlinu!

“Polaroidi Helmuta Newtona” naziv je izložbe koja je upravo postavljena u Berlinu u fondaciji slavnog umetnika, a na kojoj je prvi put prikazano više od 300 Newtonovih radova na originalnim polaroidima. Newton je intenzivno koristio tu tehnologiju još od 1970-ih, pogotovo za modne fotografije.

Helmut Newton (1920-2004) je bio jedan od najboljih fotografa svih vremena. Na setovima je često koristio Polaroid kameru. 1992. godine odlučio je da objavi neke od ovih fotografija i bio je kritikovan zbog ovog poteza, jer se time navodno udaljio od svoje precizne estetike i izraza. Nakon ovog "poraza" odlučio je da ne objavljuje svoje polaroide. Na svu sreću Helmut Newton Foundation u Berlinu uz pomoć Njutonove udovice June Browne Newton prikazaće na izložbi oko 300 nikada do sada objavljenih polaroida sa ličnim komentarima ovog velikog fotografa.

Korišćenjem Polaroida na snimanjima Newton je zadovoljavao poriv da odmah sazna kako će određena situacija izgledati na fotografiji. Godine 1992. umetnik je objavio i “Pola Woman”, nekonvecionalnu knjigu u koju je uvrstio samo polaroide, a do koje mu je bilo jako stalo, pogotovo zato što su reakcije bile podeljene. Odgovarajući na optužbe kako fotografije u knjizi nisu savršene, naglasio je: “Upravo zato i jesu tako uzbudljive - zbog spontanosti, brzine”.

Inače, kompanija Polaroid pre tri godine objavila je da prestaje s prozvodnjom filma za “instant fotografije”, godinu dana nakon što je prestala s proizvodnjom svojih kamera i okrenula se novim prozivodima.Polaroid kamera reklamirana je kao “najjednostavnija kamera na svetu”, a na svom vrhuncu tokom 70-ih prodavano je milijardu kamera godišnje.Izložbu prati i knjiga s Newtonovim polaroidima u luksuznom izdanju Taschena.

 

Via Jutarnji i Grateful Grapefruit

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Ket's picture
Ket
13:38 11/08/11

das!

ich liebe <3

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services