Portretske biste iz zbirke FLU u Galeriji Kolarčeve zadužbine

news

Izložba "Skica za portret Akademije" - Portretske biste iz zbirke FLU, biće otvorena u utorak, 10. oktobra u 19 časova u Galeriji Kolarčeve zadužbine.


Fakultet likovnih umetnosti, u okviru proslave jubileja Osamdeset godina od osnivanja, organizuje izložbu "Skica za portret Akademije" - Portretske biste iz zbirke FLU u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

 

 

Odlomak iz teksta Bojane Burić „Skica za portret Akademije“ objavljenog u katalogu 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti.

Skica za portret Akademije

U godini u kojoj Fakultet likovnih umetnosti obeležava 80 godina svog postojanja, prezentacija javnosti zbirki umetničkih dela koja se čuvaju na najstarijoj visokoškolskoj ustanovi ovog u tipa u Srbiji, ima za cilj predstavljanje ove institucije (od 1937. do 1973. godine Akademije likovnih umetnosti) i kao mesta u kome se neguje Kultura sećanja i koja se bavi čuvanjem i zaštitom spomenika kulture. Zbirke slika, skulptura, grafika i radova na papiru kao i značajnih replika skulptura svetskih autora, deo su baštine koja se čuva, a istovremeno koristi i kao značajno nastavno sredstvo za izučavanje istorije umetnosti ali i očigledne, praktične nastave, kako pristupiti određenim likovnim problemima. Zbirka skulptura, pretežno portreta, sakupljena je, pre svega tradicionalnim poklonima profesora koji su predavali na Akademiji, zatim darovanjem porodica poznatih skulptora, kao i otkupima najuspešnijih studentskih dostignuća tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. U novije vreme devedesetih i posle dvehiljadite godine, uvođenjem značajne nagrade “Livnice Kuzmanović” za najbolji portret izveden u toku školske godine, Zbirka skulptura, a pre svega portreta, značajno je obogaćena i osavremenjena.


Toma Rosandić, Autoportret, foto B.Raković


Ovom prilikom predstavljamo publici ono što je najstariji deo Zbirke skulptura/portreta od najstarijeg rada prvog srpskog akademskog vajara Đorđa Jovanovića, čiji portret Marka Stojanovića, vlasnika centralne zgrade Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj 53. čuvamo kao dragoceni poklon potomaka porodice Stojanović, ali pre svega kao veoma značajno ostvarenje, uspešno realizovani portret u duhu akademskog realizma. Portreti Tome Rosandića i Sretena Stojanovića kao osnivača i prvih profesora Akademije likovnih umetnosti u Beogradu su ne samo antologijska dela naše skulptorske baštine već i svedočanstva o temeljima Moderne skulpture u nas. Rani radovi Nikole Koke Jankovića, Jovana Kratohvila, Aleksandra Zarina, Olje Ivanjicki, ukazuju ne samo na zrelost i talenat nekih od prvih posleratnih studenata, već i na uspešne pedagoške metode koje usmeravaju i neguju različite individualnosti, što će zauvek ostati osnovni princip školovanja na ovoj Akademiji a kasnije Fakultetu…

 

 

Na naslovnoj: Jovan Kratohvil, Portret Jovanke Stojanović, foto A.Ajduković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text