Potopljena Villa Savoye u Vejle fjordu u Danskoj?

Zašto je Villa Savoye potopljena u Vejle fjordu u Danskoj

"Flooded Modernity", naziv je umetničkog projekta danskog autora Asmund Havsteen-Mikkelsen-a, realizovanog u okviru "Floating Art Festivala" koji se održava od 23. juna do 2. septembra u organizaciji Vejle muzeja u Danskoj.

 

 

 

Villa Savoye, jedno od najuticajnijih i najznačajnijih dela moderne arhitekture koju je projektovao Le Korbizje, poslužila je danskom umetniku Mekkelsen-u kao inspiracija i sredstvo da kroz umetničku instalaciju, (potapanjem makete ove građevine u prirodnoj veličini), izrazi kritički stav prema aktuelnim događanjima na geopolitičkoj sceni, pre svega stav o Bregzitu ali i o izboru Donalda Trampa za predsednika SAD-a.

"Flooded Modernity" je jedan od ukupno 10 radova u okviru "Floating Art Festivala", umetničkog i arhitektonskog događaja koji je organizovao Muzej Vejle na Vejle frojdu u Danskoj.  

Mikkelsen-ova skulptura predstavlja repliku Le Korbizjeove najpoznatije kuće, u razmeri 1: 1, delimično potopljenu, stvarajući utisak da zgrada tone ispod vode.

Vilu Savoye je projektovao francuski arhitekta švajcarskog porekla, Le Korbizije (Le Corbusier), rođen kao Šarl-Eduar Žanre-Gri (Charles-Édouard Jeanneret-Gris) sa svojim rođakom Pjerom Žanreom (Pierre Jeanneret). Le Korbizje je osnovao modernistički pokret u arhitekturi, a Villa Savoye je jedno od njegovih najpoznatijih dela. Kuća je građena između 1928. i 1931. godine. Projektovana je kao privatna "seoska" kuća porodice Savoye ali je ubrzo postala jedna od najuticajnijih zgrada 20 veka i osigurala Korbizjeu reputaciju jednog od najvažnijih arhitekata tog vremena. Projektovana je u internacionalnom stilu i na njoj je primenjeno svih pet Korbizjeovih principa nove arhitekture: 1. Zgrada je na stubovima; 2. Krovne bašte; 3. Slobodna kompozicija; 4. Uzdužni prozori; 5. Slobodna fasada.

Prema mišljenju Havsteen-Mikkelsena koji crta i slika ovu građevinu punu jednu deceniju, Le Korbizjeovo remek delo predstavlja suštinske vrednosti modernizma.

"On je ugradio smisao i upotrebu kritičkog razmišljanja kao način stvaranja boljeg sveta".

Kritičko mišljenje, smatra on, najviše je potrebno u borbi protiv širenja dezinformacija putem tehnologije.

"Temelji modernosti su pred ozbiljnim izazovima", rekao je Havsteen-Mikkelsen.

"Izbor Trampa i Bregzit, simptomi su veće slabosti koja je inherentna našem globalizovanom svetu. Modernost je još uvek prisutna - ali ona mora biti spašena, iskopana i ponovo izgrađena u novoj formi."

Umetnički rad "Poplavljeni modernizam" ("Floaded Modernity") je izrađen od belog drveta i šperploče sa prozima od pleksiglasa i blokova stiropora dodatih za plovidbu.

Nekoliko nedavno održanih izbora su bili praćeni skandalima, a digitalna manipulacija od strane trećih "lica" uticala je i na izbor Trampa u Americi i glasanje da Britanija napusti Evropsku uniju.

"Porast novih digitalnih tehnologija zajedno sa pametnim telefonima omogućila je pojavu nove situacije", rekao je Havsteen-Mikkelsen za Dezeen. "Svaki korisnik je postao sopstvena medijska platforma, čime je omogućeno ciljanje određenih informacija kroz razvoj psihometrijskih algoritama."

Cambridge Analytica, za sada nepotvrđena britanska politička konsultantska kompanija  je korišćenjem ličnih podataka generisanih sa Fejsbuka izvršila uticaj na rezultate predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016. godine, kao i referendum o Bregzitu.

Ruska vlada je takođe optužena da se umešala u proces predsedničkih izbora 2016. godine koristeći platforme socijalnih mreža kako bi podrivala Hilari Klinton i promovisala Donalda Trampa.

"Mislim da su Rusi i Cambridge Analytica bili dovoljno lukavi da vide potencijale psihometrijskih profila kako bi uticali i manipulisali glasačima putem interneta", rekao je umetnik.

"Kroz ovo mešanje, demokratija je u izvesnom smislu "potonula"."Izgrađena 1931. godine u mestu Poissy, predgrađu Pariza, Villa Savoye je bila manifestacija autorovih purističkih ideala koji su odbacili nepotrebnu ornamentiku u korist čistih belih linija i otvorenih enterijera. Arhitekta je često hvalio dizajn prekookeanskih brodova i inkorporirao njihove dizajnerske elemente u svoj rad, tako da potapanje jedne od njegovih najznačajnijih zgrada u vodu predstavlja potresnu alegoriju. Takođe, barža koju je Le Korbizje izgradio kao sklonište za beskućnike 1910. godine, potopljena je u februarau ove godine u Parizu nakon što ju je Sena poplavila. Veliki arhitekta je okončao svoj život tako što se 1965. godine udavio na Mediteranu, u blizini mesta Roquebrune-Cap-Martin na jugoistoku Francuske.


Via Dezeen

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text