Prateći program izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

PERCEPCIJE | Predavanje Želimira Žilnika i Sarite Matijević

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske nastavlja sa uzbudljivim pratećim programom!

 

 

Izložba će biti otvorena još mesec dana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

 

 

Iz uzbudljivog pratećeg programa izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?" izdvajamo stručno predavanje pod nazivom "Jedna žena, jedan vek", koje će upriličiti poznati reditelj i scenarista – Želimir Žilnik i producentkinja Sarita Matijević.

Predavanje će biti održano u petak 7. decembra u 18 časova u Galeriji Matice srpske (Trg Galerija 1) u Novom Sadu, u okviru pratećeg progama izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''.

Predavanje "Jedna žena – jedan vek" je podsećanje na iskustva rada na istoimenom filmu, Želimira Žilnika i Sarite Matijević.

Dokumentarni film, a potom i trodelna televizijska serija, rađeni na principima iskaza, intervjua i rekonstrukcije kroz životnu priču junakinje Dragice Srzentić, osvetlili su niz značajnih događaja i ličnosti vezanih za jugoslovensku istoriju pre i posle Drugog svetskog rata.

Kroz sliku jednog veka života žene heroja, otvaraju se retko pominjani segmenti eks jugoslovenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju 8 država u kojima je živela ova Istrijanka iz Sovinjaka – (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija). Ekipa Playground produkcije rekonstruisala je životni put junakinje, tragajući za delovima priče u mestima gde je živela i radila tokom stogodišnjeg života – u Beogradu, Trstu, u Istri, u Moskvi i u Ulcinju.



Do zatvaranja izložbe, 6. januara 2019. svakog petka i subote biće priređivan prateći program izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?" koji će kroz predavanja, tribine i razgovore iz različitih uglova posmatrati odnos žena - društvo - umetnost.

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Novom Sadu traje do 6. januara 2019. godine.

Više o izložbi i šta vas očekuje u narednim nedeljama pročitajte na www.britishcouncil.rs.

Ulaz na programe petkom i subotom u Galeriji Matice srpske je slobodan.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services