Prezentacija istraživanja Zea Mays u Galeriji FLU

Prezentacija istraživanja Zea Mays u Galeriji FLU

Prezentacija transdiciplinarnog istraživanja Zea Mays, odvijaće se od 4. do 7. decembra u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53).

U prezentaciji ovog istraživanja učestvovaće docent FLU Milica Ćebić, Dragoljub Dimitrijević i Vuk Valter.
 

Postavka istraživanja Zea Mays može se pogledati u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, gde je izloženo u okviru konfrencije Art+Scienece+Markers.


Levo: Zea Mays, kukuruz, elektronika, monitoring, Art&Science 2018; Desno: Antoan Lavoazje i njegova supruga, Žak Luj David 1788. Rockefeller Institute for Medical Research 1927, muzej Metropoliten, NYC since
 

Zea Mays (kukuruz, lat. Zea Mays) je transdisciplinarno istraživanje koje je usko uvezalo umetnost i nauku u konkretnom kontesktu Art&Science izložbe.

Istraživanje biohemijskih redoks procesa na plazma membrani delija korena kukuruza je naučno istraživanje koje podrazumeva merenje proizvodnje reaktivnih kiseoničnih vrsta – slobodnih radikala, usled prisustva organiskih kiselina iz Kalvinovog ciklusa. Zbog potrebe za prevazilaženjem disciplinarnog pristupa nastaje Zea Mays koji prevodi naučni diskurs u umetnički registar koji se postavlja kao katalizator realizacije istraživanja čiji je konkretni cilj da otkrije koje organske kiseline mogu povoljno da se primene u slučajevima  ekstremnih stresnih uslova za razvoj biljaka - suše, poplave, najezde mikroorganizma itd.  

Problematizovanje stresnih okolnosti (oslobađanje slobodnih radikala usled adaptacije ili neadaptacije delija na spoljašnje faktore) u umetničkom registru pokazuje da se događaj života ne odvija kao apstraktna ontologija, ved kao sklop razlicitih procesa, veza i atributa koji postoje u kontrolisanom okruženju koje omogućava savremena tehnologija. 

Postavljeni sistem (Zea Mays) dobijen kontekstualnim ukrštanjem umetnosti i nauke otkriva: 1. da se estetizacijom naučnog istraživanja detektuje i otvara kritički diskurs o statusu oblika života u savremenim biopolitičkim uslovima, 2. ambivalentnu poziciju tehnologije u savremenim biopolitičkim uslovima aktuelizacije događaja života, i 3. reaktuelizaciju ambivaletne pozicije i umetnosti i nauke iz doba prosvetiteljstva u kontekstu izložbe Art&Science. M. Ćebid 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text