"Privatna vrednost" | Izložba mladih srpskih vizuelnih umetnika u rezidenciji Ambasadora Švajcarske

"Privatna vrednost" | Izložba mladih srpskih vizuelnih umetnika u rezidenciji Am

"Privatna vrednost" | Izložba radova šestoro mladih vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije, biće svečano otvorena u četvrtak, 20. juna u rezidenciji Nj.E. ambasadora Švajcarske, Filipa Gea na adresi Andre Nikolića 30, na Senjaku, u Beogradu. 

 

 

Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je ambasada Švajcarske raspisala po drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki.

Izložba će za javnost biti otvorena u periodu od 22. juna do 27. jula, dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi šestoro srpskih umetnika najmlađe generacije: Luke Cvetkovića, Dejana Ivanovića, Jovana Matića, Aleksandra Rakezića, Tamare Spalajković i Lazara Zagrađanina, koji su odabrani na konkursu koji je ambasada Švajcarske raspisala po drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki.

Na svečanom otvaranju biće proglašen i pobednik/pobednica konkursa.

Na ovogodišnju temu „Lično angažovanje“, prema oceni stručnog žirija u sastavu: Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, najbolje su odgovorili: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995), Tamara Spalajković (1996) i Lazar Zagrađanin (1995).


Aleksandar Rakezić


Na konkurs je stiglo 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.


Tamara Spalajković


„Izložba "Privatna vrednost" polazi od ideje da prikaže recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde. Zamišljena kao prostor bez oštrih rubova, izložba usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja čini ovu izložbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“, ističu članovi žirija.


Dejan Ivanović


„Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj. Veliko mi je zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži makar mali doprinos predstavljajući mlade talente u rezidenciji ambasade.


Lazar Zagrađanin


Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska je spremna da i dalje ’ulaže’ u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, povodom otvaranja izložbe „Privatna vrednost“.

Na svečanom otvaranju, žiri će proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 2000 evra. Svih šestoro finalista takođe su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloženi.


Jovan Matić

 

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove šestoro finalista istoimenog konkursa koji će biti izloženi u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak).

Izložba će za javnost biti otvorena u periodu od 22. juna do 27. jula 2019. dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom mirjana.lafata@eda.admin.ch.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services