Projekat #BLink

Projekat #BLink

Nakon uspešnog projekta mola na obali reke Vrbas, koji je predstavljen u okviru Dana arhitekture - Banja Luka 2017, Small scale tim Istraživačkog centra za prostor je realizovao drugi po redu projekat u otvorenom javnom gradskom prostoru u Banjaluci.

 

 

Radi se o projektu #BLink - prostornoj i svetlosnoj instalaciji, koja stvara jedinstven praznični ambijent u gradu.

Izgrađena je kao zasvođeni polu-otvoreni javni prostor, koji kroz odnos urbanističke postavke i arhitektonskog koncepta, programom u interakciji muzike, svetla i prazničnih poruka predstavlja iskorak u prazničnom obeležavanju javnog prostora, u kojem savremena vizuelna kultura postaje javna.

#BLink je vrsta urbanističkog eksperimenta, koji aktivira nedovoljno iskorišćen privremeni park u središtu Banjaluke, između objekata Narodnog pozorišta Republike Srpske i Kulturnog centra Banski dvor (nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine), koji je strateški odabran kao jedan od retko preostalih neizgrađenih prostora u gradskom jezgru.

Na ovaj način, #BLink podiže svest o vrednostima javnog prostora grada, otvara temu aktiviranja drugih neiskorišćenih prostora ukazujući na njihove potencijale i način na koji inače mali centar Banjaluke može generisati dodatne vrednosti.

Projekat je moguće videti do 15. januara, a autori pozivaju građane i goste Banjaluke da "iskoriste lepo vreme prazničnih dana, da prošetaju do #BLink - a, dožive novo iskustvo prostora, naprave najbolje selfije u gradu i da se dobro zabave".

Projekat je realizovan sa minimalnim sredstvima u ekstremnim vremenskim uslovima i u rekordnom roku, a strukturu su, u jednoj vrsti live studio projekta (u realnom vremenu ga je moguće pratiti putem facebooka i instagrama), koncipirali, projektovali i izveli sami autori - studenti arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke uz pomoć mentora iz Istraživačkog centra za prostor.

Autor: Small scale tim Istraživačkog centra za prostor
Ko-autor: Mladen Đukić, produkcija Aeon Studenti: Đorđe Raljić, Boško Miljević, Nemanja Topić, Nebojša Jeremić, Neda Medić, Darja Premusanac, Maja Medić Mentori: Igor Kuvač, Radovan Vukomanović, Slobodan Peulić, Isidora Karan, Una Umićević Saradnici na izvođenju: Goran Dimitrić, Saša Zečević Partneri: Grad Banja Luka, Turistička organizacija Banja Luka Lokacija: Privremeni park iza Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka Projektovanje i izgradnja: Decembar 2017

Fotografije: Sonja Rapajić, Igor Kuvač, Srđan Piljak  

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text