Projekat "Publika u fokusu"

Projekat "Publika u fokusu"

Publika u fokusu institucija kulture!

 

Mesec decembar donosi promene u pristupu publici kada je reč o institucijama kulture, realizacijom projekta Fondacije Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture - Publika u fokusu institucija kulture.
 

 

Projekat "Publika u fokusu" ima za cilj da osnaži ustanove kulture u Novom Sadu, razmenom znanja, iskustava i primera dobre prakse sa ekspertima iz oblasti kulturnog menadžmenta. Svrha napora koji se u tom pravcu čine ogleda se u podizanju kadrovskih potencijala usmerenih ka angažovanju i razvoju publike, kreativnom pristupu projektnom planiranju, kao i uključenju u realizaciju programa Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

Prvi događaj u okivru ovih projektnih aktivnosti u organizaciji Galerije matice srpske jeste Konferencija ''Open museum'' od 4.-6.12. Na konferenciji јe prvi dan bио posvećen otvaranju muzeja ka osobama sa invaliditetom i prezentovanju iskustava inostranih stručnjaka na ovom polju, uz specijalizovanu izložbu za slepe i slabovide. Na drugom danu konferencije eksperti iz Velike Britanije i Umetničko-istorijskog muzeja iz Beča predstaviće inovacije u primeni novih tehnologija u muzejima. Tom prilikom biće predstavljeni i rezultati projekta Galerije matice srpske ''Doživi umetnost koju je podržao UNESCO.

Nakon toga, 18. decembra sledi događaj u Muzeju Vojvodine, koji realizuje Muzejsko društvo Vojvodine i Sekcija muzejskih pedagoga uz podršku Fondacije Point i u saradnji sa Fondacijom Novi Sad 2021 EPK, pod nazivom ''Muzej i edukacija: Saradnja muzeja i obrazovnih institucija'' i ukazuje na značaj, mogućnosti, prepreke, probleme i primere dobre prakse u saradnji kulturnog i obrazovnog sektora.

Pored pomenutih aktivnosti, u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 EPK, 20. i 21. decembra održaće se radionica namenjena rukovodiocima i zaposlenima u ustanovama kulture, na temu razvoja nove i stare publike u prostorijama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Eksperti iz oblasti menadžmenta u kulturi, angažovani na realizaciji projekata evropskih prestonica kulture, razmeniće sa polaznicima znanja, inovativne pristupe i primere dobre prakse, te zajedno razvijati konkretne predloge projekata koje pripremaju ustanove kulture za nastupajuću godinu.

Izgradnja kapaciteta institucija i aktera u kulturi jedan je od zadataka projekta Evropska prestonica kulture na kom će se iz godine u godinu sve više raditi. Kako bi repozicionirali Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope, ovaj zadatak pored ulaganja u infrastrukturu, podrazumeva promene i inovacije u načinu rada i razvoja projekata, te privlačenja publike, svih kulturnih aktera. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text