Promocija muzičke kompilacije i projekta "Socijalistički disko - ples iza jugoslovenske baršunaste zavjese 1977-1987."

Promocija muzičke kompilacije i projekta "Socijalistički disko - ples iza jugosl

Promocija muzičke kompilacije i projekta "Socijalistički disko - ples iza jugoslovenske baršunaste zavjese 1977-1987.", održaće se 8. novembra u 19 časova u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4). 

 

 


Muzej Jugoslavije
, KC Grad i izdavačka kuća Fox & His Friends pozivaju na promociju ploče (muzičke kompilacije) i projekta "Socijalistički disko – Ples iza jugoslovenske baršunaste zavese 1977-1987".

Vinilno izdanje kompilacije nastalo je kao produžetak istraživanja disko-muzike i plesne kulture u Jugoslaviji, započetog 2015. godine serijom izložbi kustosa Željka Luketića Druga strana groznice subotnje večeri u Zagrebu, a objavljeno je u izdanju izdavačke kuće Fox & His Friends.

U debati o disko-muzici i plesnoj kulturi u Jugoslaviji učestvuju:

Leri Ahel i Željko Luketić, vlasnici i urednici u izdavačkoj kući Fox & His Friends;
Stanko Crnobrnja, televizijski i filmski reditelj, teoretičar medija i komunikacija, profesor na FMK koji je potpisao niz emisija i video-radova Televizije Beograd, kao i emisiju Beograd noću (1981), ključan rad o disko-kulturi u Jugoslaviji;

Kornelije Kovač, kompozitor i muzičar, autor brojnih jugoslovenskih hitova, koji će govoriti o svom radu na velikim disko-projektima, kao i o saradnji sa zvezdama poput kompozitora Hansa Cimera i drugih.

Moderator razgovora je Tatomir Toroman, etnolog, kustos Muzeja Jugoslavije.

Po završetku razgovora, članice atraktivne performans grupe Efemerne konfesije izvešće scenski nastup uz melodije s ploče Socijalistički disko.


Dubravka Jusić
 

Na kompilaciji "Socijalistički disko – Ples iza jugoslovenske baršunaste zavese 1977–1987". nalazi se 18 numera koje najbolje ilustruju šta je sve obuhvatao disko u Jugoslaviji: etablirane zvezde poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Ljupke Dimitrovske, Vere Kapetanović ili Zdenke Vučković, početničke pokušaje fudbalera Ivice Šurjaka, mis Jugoslavije Ane Saso, ili zanimljive domaće verzije stranih hitova poput Vamos a La Playa i kvir klasika I Will Survive.


Moni Kovačić
 

Između ostalih, tu je i zvezda tadašnje Startove duplerice Moni Kovačić, poznati disko-fank sastav KIM, ženski deo Mirzinog jata pod imenom Rok Hotel, nekadašnja tinejdžerska zvezda Dubravka Jusić, kao i danas traženo ime među disko kolekcionarima Arian iz Makedonije.

Medijsku podršku debatnom programu pružiće emisija Trezor Radio-televizije Srbije koja će celokupni razgovor emitovati kao tematski specijal. Događaj se organizuje u koprodukciji Muzeja Jugoslavije (programa Razgovori o Jugoslaviji), Kulturnog centra Grad i izdavačke kuće Fox & His Friends. Promocija se održava u okviru stalnog programa Muzeja Jugoslavije, "Razgovori o Jugoslaviji: Uvod u (post)jugoslovenske studije". Ulaz je slobodan.

Poslušajte kompilaciju na YouTube kanalu izdavača Fox & His Friends!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text