Promocija publikacije Biljane Crvenković "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora"

Promocija publikacije "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora"

Promocija publikacije "Bifon servis - Sevr porcelan iz Belog dvora", biće održana u sredu, 14. marta u 18 časova u Galeriji „Ikiostri“ Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (Vuka Karadžića 19).
 

 

 

Učesnici: mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor muzeja; dr Jelena Todorović, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu; Biljana Crvenović, kustos muzejske zbirke keramike, stakla i porcelana MPU.

Katalog "Bifon Servis: Sevr porcelan iz Belog dvora", autorke Biljane Crvenković, izdao je Muzej primenjene umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz kolegijalnu saradnju Fonda Kraljevski dvor.Ova publikacija, značajana je u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu,  jer jedno dragoceno i retko dostupno kulturno dobro prvi put, i u punom sjaju, predstavlja javnosti.

Reč je o remek-delu primenjene umetnosti – Španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d'Artois) iz 1782, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service), koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru (Manufacture royale de porcelaine de Sèvres).

Servis po svojim karakteristikama predstavlja prvorazredni primer francuske majstorske i umetničke virtuoznosti XVIII veka i raritet evropske primenjene umetnosti. Za umetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935, i od tada pa do danas, ovaj jedinstveni porcelanski servis čini izložbeni segment protokolarnog prostora Belog dvora.

Servis je nastao kao prvi u seriji od petnaest servisa od porcelana proizvedenih u Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru, a koji su bili ilustrovani motivima ptica iz Prve ornitološke enciklopedije Histoire naturelle des oiseaux (1771–1786) najznačajnijeg francuskog prirodnjaka toga doba Žorž-Luja Leklera, grofa od Bifona (Comte de Buffon, 1707-1788). Katalog je reprezentativnog formata i dizajna. Grafički ga je oblikovao Dušan Tkačenko. Na 185 strana dokumentovano je slikom i opisano u kataloškim jedinicama svih 140 delova servisa. Štampan je dvojezično na srpskom i engleskom jeziku. U uvodnom tekstu izložena je geneza i tipologija nastanka servisa od porcelana kao vrste predmeta primenjene umetnosti, karakteristične za doba prosvetiteljstva. Upravo Bifon servis amblematski nosi sve te tipične karakteristike visoko izraženih kulturno-umetničkih vrednosti i prepoznaje se danas kao univerzalno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Ne samo zbog skupocenog materijala, izražene virtuoznosti izrade i očaravajućeg izgleda, već i zbog toga što oslikava složene procese i okolnosti vremena u kome je nastao kao i okolnosti dugog istorijsko-umetničkog perioda svog trajanja. Prilikom rada na pripremi kataloga svi pojedinačni delovi servisa namenski su fotografisani i muzeološki obrađeni tako da je istovremeno stvorena i neohodna baza za proces digitalizacije ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Fotografije: Veselin Milunović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text