Prvi međunarodni Kongres Održiva arhitektura - energetska efikasnost

 Prvi međunarodni Kongres Održiva arhitektura - energetska efikasnost

Najavljen program Prvog međunarodnog Kongresa Održiva arhitektura - energetska efikasnost!

Prvi međunarodni kongres Održiva arhitektura - energetska efikasnost, koji će se održati 7. i 8. oktobra 2017. godine, u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke, najavljen je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

 

 

Kongres će po prvi put u Srbiji okupiti 12 poznatih svetskih stručnjaka iz ove obasti, najavljeno je na konferenciji za medije.

Na konferenciji je predstavljen celokupan program i učesnici predstojećeg kongresa. Na konferenciji su govorili: - mr Vladimir Lovrić dia, predsednik Organizacionog odbora kongresa; -doc. dr Ana Nikezić, prodekan za nauku, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu; - dr Marija S. Todorović,  lic. maš.Inž, Gostujući Prof. School of Energy & Environment Southeast University, Nanjing, Kina; -M.arh. Ivana Milenković, urednik, novinar i voditelj Radio Televizije Srbije.

Kongres organizuje Udruženja EKOKULT+, Magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, koji postoji već 6. godina na našem tržištu, a sve u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, kao i sa mnogim Ambasadama koje su podržale ovaj kongres.

Nakon šest godina redovnog izlaženja jedinog arhitektonskog časopisa posvećenoj ovoj tematici u regionu, Magazin Eko kuća i Udruženje Ekokultplus u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavljaju svoj put edukacije stručne i šire javnosti u domenu održivog i ekološkog pristupa projektovanju, organizovanjem velikog međunarodnog arhitektonskog kongresa namenjenog arhitektima, projektantima i inženjerima tangencijalnih oblasti, ali i studentima.

- Na kongresu Održiva arhitektura – energtska efikasnost koji nas očekuje u oktobru, biće prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustva sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima. Održivost je koncept gledanja u budućnost razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja, kroz koji je moguće obezbediti našu zajedničku budućnost, određenu održivim razvojem koji zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a da pri tome ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, pri čemu se istovremeno mora obezbediti maksimalna zaštita prirodnih resursa – zemlje, vode i vazduh. Autori su poznati arhitekti koji su kroz svoja autorska dela posvećena ekološkoj održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi će dati odgovore kroz vlastite projekte i iskustva na koji način oblikovati arhitekturu, sadašnjost i budućnost-, zaključio je na konferenciji predsednik Organizacionog odbora i jedan od predavača mr Vladimir Lovrić dia.

Prof. dr Marija Todorović govorila je o iskustvima o korišnjenju obnovljivih izvora energije u bivšoj Jugoslaviji  i konstatovala da smo po broju izgrađenih solarnih objekata i primene tehnologija i energetski efikasnih metoda 80ih bili vodeća nacija u svetu u tom pogledu.

-Poseban naglasak treba posvetiti integralnom pristupu projektovanju arh objekata pored arhitekata istovremeno učestvuju i svi inženjeri tangencijalnih struka-, rekla je prof. Todorović.

Doc. dr Ana Nikezić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu naglasila je da Fakultet već niz godina u okviru redovnih i specijalističkih studija ima predmete koji su posvećeni najznačajnijim aspektima energetski efikasne arhitekture kao i ekološkom i bioklimatskom pristupu u projektovanju. Učešćem u organizaciji na ovom kongresu Arhitektonski fakultet nadograđuje kroz recentna iskustva stranih predavača i vlastiti program i nastoji da kroz takvu dinamiku približi studentima savremena saznanja iz ovih oblasti na svetskom nivou.

Ivana Milenković, kao arhitekta po osnovnoj edukaciji, kroz svoje profesionalno angažovanje na Radio televiziji Srbije kao autor, urednik i voditelj emisija iz kulture i nauke, potvrdila orijentaciju vodeće televzije u Srbiji da stalnim programskim poboljšanjima iz oblasti kulture i nauke e omogući sve veća afirmacija i popularizacija arhitekture da je ne gledamo isključivo kao estetsku i funkcionalnu kategoriju nego i njen značaj u održivom razvoju i poboljšanju svih aspekata komfora i života i pre svega njen značaj u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Predavači na kongresu su:
Einar Jarmund, Norveška
Mischa Witzman, Francuska
Georg W. Reinberg, Austrija
Taro Tsuruta, Japan / Velika Britanija
Hans Murman, Švedska
László Földes, Mađarska
Alessio Battistella, Italija
Kristoffer Tejlgaard, Danska
Petra Ostanek, Slovenija
Ljubomir Miščević, Hrvatska
Dušan Ignjatović, Srbija
Vladimir Lovrić, Srbija

Kompletan program kongresa se nalazi na zvaničnom sajtu kongresa www.saee-congress.com, a za sve učesnike kongresa biće obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text