Prvo izdanje Plana D ugostiće Brucea Sterlinga

Prvo izdanje Plana D ugostiće Brucea Sterlinga

Prvo izdanje Plana D sa temom TEHNOOPTIMIZAM / TEHNOPESIMIZAM, ugostiće Brucea Sterlinga, poznatog pisca naučne-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publiciste, urednika, teoretičara i futuriste.

 

 

 

On će kao gost predavač održati predavanje naslovljeno „Prekarna utopija“, koje je na rasporedu u četvrtak, 28. septembra 2017. u 20 sati. 

Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji deluje na secištu naučne fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost. Njegova su dela, među kojima su najpoznatije zbirke „Mirrorshades“ i „The Difference Engine“ u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna žanrovska djla čiji se uticaj odražava u raznim područjima kulture - od muzike do filma. Objavio je i niz publicističkih dela među kojima se ističu “The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier” u kojem analizira hakersku subkulturu ranih 90-ih, zatim “Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years” u kojem oslikava budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacione ekonomije, kao i "Shaping things" gde analizira futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta, a u eseju "Epic struggle of the Internet of Things" prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, a s projektom „The new media project“ u kojem istražuje mrtve medijske tehnologije, daje značajan doprinos arheologiji medija. 

Predavanje „Prekarna utopija“ Brucea Sterlinga deo je diskurzivnog programa međunarodnog festivala dizajna Plan D koji će se održati od 27. septembra do 1. oktobra 2017. godine, u prostoru bivšeg diskonta, smeštenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Više o programu i predavačima pročitajte na pland.hr

Organizator: Hrvatsko dizajnersko društvo
Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla
Projekat su podržali: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, HBOR, Iskon
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text