Razgovor o digitalnim medijima | Izložba „NACRT“ | Salon MSUB

Razgovor o digitalnim medijima | Izložba „NACRT“ | Salon MSUB

U okviru izložbe NACRT: Orijentisanje u savremenoj novomedijskoj umetnosti u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14), u četvrtak 24. maja u 18 časova biće održan razgovor o izložbi i prirodi digitalnih medija.

 

 

 

U razgovoru učestvuju Tamara Vučenović, urednica emisije „Digitalne ikone“ na Radio Beogradu 2, Uroš Krčadinac, umetnik i predavač na odseku Digitalna umetnost Fakulteta za medije i komunikacije i Dejan Grba, kokustos izložbe, umetnik i profesor na odseku Novi mediji na Fakultetu likovnih umetnosti. Moderator razgovora je Una Popović, kustos Salona Muzeja savremene umetnosti.

U okviru razgovora razmotriće se pojam orijentisanja u savremenoj novomedijskoj umetnosti, što je ujedno tema izložbe u Salonu MSU. Neka od pitanja koja će biti razmatrana su: kako umetnička dela opredmećuju tumačenja stvarnosti; da li se uloga publike promenila u odnosu na upotrebu tehnologije u umetnosti; kako semantika informacije, slike i predstavljanja u današnjoj digitalnoj sredini menjaju umetnost; na koji način predstaviti digitalnu umetnost / informaciju na jednom analognom mediju kao što je radio.

Tamara Vučenović je urednik i novinar Radio Beograda od 1995. godine i teoretičarka medija i kulture. Emisiju „Digitalne ikone“ posvećenu novim tehnologijama u kulturi i umetnosti, nauci i društvu, uređuje i vodi od 2002. godine.

Uroš Krčadinac u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti digitalnih umetnosti, vizuelizacija podataka, računarskih nauka, književnosti, animacije i dizajna interakcija. Predavač je na odseku Digitalna umetnost na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Istraživačkoj stanici Petnica. Docent je u dve oblasti: digitalne umetnosti (umetnička oblast) i računarstvo (naučna oblast).

Dejan Grba je izlagao i predavao u brojnim institucijama širom sveta, njegovi radovi se nalaze međunarodnim kolekcijama, a njegovi teorijski tekstovi su objavljeni u prestižnim stručnim publikacijama. Predaje na odseku za Nove medije na FLU u Beogradu, predmet Transmedijska istraživanja.

Izložba je otvorena do 28. maja 2018. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.

Fotografije: Ivan Petrović

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text